Un ramat de 25 ovelles assilvestrades fa anar de corcoll veïns i escaladors a Peramola

Van escapar-se durant la pandèmia i s'han reproduït fins al punt de convertir-se en un problema per a l'Ajuntament

Actualitzat

L'Ajuntament de Peramola, a l'Alt Urgell, ho té tot a punt per iniciar la cerca i captura d'un ramat descontrolat d'unes 25 ovelles i xais que campen al seu aire pels boscos i els camps de la zona.

L'alcalde del poble ha explicat al programa "Planta baixa" que la problemàtica va començar ara fa uns anys, durant la pandèmia, quan unes cinc o sis ovelles es van escapar d'algun dels pastors del poble i van començar a anar per lliure.

Durant aquests temps, explica Joan Puig, els animals s'han reproduït, i per això el grup ja supera la vintena d'exemplars, molts dels quals són petits.

Malgrat que es fan esmunyedisses, les ovelles es poden veure pasturant en uns prats a prop del poble o en zones escarpades i inaccessibles al voltant de l'ermita de Castell-Llebre.

Segons l'alcalde, cap al vespre el ramat acostuma a arrecerar-se a la zona l'ermita (3Cat)

De fet, un dels principals problemes el provoquen justament allà, perquè en desplaçar-se amunt i avall fan caure pedres de diferents dimensions en una zona molt freqüentada per escaladors, que ja s'han queixat del perill que suposen.

Just davant de l'ermita, on el ramat acostuma a arrecerar-se a la nit, l'Ajuntament ha hagut d'arreglar uns quants desperfectes, com ara la caiguda dels rocs d'una paret.

El ramat ha fet caure rocs d'algunes parets que l'ajuntament s'ha encarregat d'arranjar (3Cat)

En aquest indret, que la setmana vinent rebrà desenes de visitants coincidint amb la missa del Dilluns de Pasqua, també hi ha hagut altres destrosses, com ara el trencament d'una làpida que tenia forma de creu.

Els animals pasturen a la zona de l'ermita de Castell-Llebre, on han arribat a trencar una creu (3Cat)

Però això no és tot. En un altra ocasió, explica l'alcalde, una de les ovelles va caure per un precipici d'un centenar de metres i un veí va haver d'ocupar-se de treure el cadàver.


Intents de recuperar-les

Per tot plegat, ja fa temps que l'Ajuntament va posar-se en contacte amb els amos de ramats del poble per intentar esbrinar de qui eren els primers exemplars que s'havien escapat i buscar una manera de recuperar el control de la situació.

"A la zona hi ha dos o tres ramats localitzats, vam parlar amb tothom, i ningú sabia si eren seves o quantes se n'havien escapat", ha explicat l'alcalde en declaracions al "Planta baixa".

Tot i això, algun pastor va anar a la zona uns quants dies amb el seu ramat per intentar deixar-hi rastres d'olor, però no hi va haver manera de recuperar el grup, que també s'ha convertit en un problema per a les batudes de caça, perquè despista els gossos que guien els caçadors.

El exemplars transiten per zones escarpades del municipi (3Cat)

Les sacrificaran

Finalment, el Departament d'Acció Climàtica ha plantejat a l'Ajuntament que la solució a aquesta situació és el sacrifici dels animals.

Els tràmits van iniciar-se fa uns mesos i, des d'aquest mateix dimecres, coincidint amb el final del període d'exposició pública, el consistori treballarà per posar en marxa el dispositiu per fer-ho possible, o bé amb els Agents Rurals o bé en col·laboració amb la societat de caçadors.

"El que no podem fer és deixar-les, perquè ara passem a 25, però amb el pas que porten potser d'aquí a quatre anys n'hi ha 70 o 80, i tampoc ho volem", explica l'alcalde, que considera que aquesta és l'única solució possible per a uns exemplars que tampoc serien capaços d'acostumar-se a viure en captivitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut