Un para-sol espacial gegant per frenar l'escalfament, una idea agosarada però poc viable

Un grup de científics israelians volen provar el concepte d'un "escut orbital" que bloquegi una petita part de la radiació solar per reduir la temperatura del planeta un grau i mig

Toni Noguera MartínezActualitzat

Fer ombra sobre el planeta Terra per reduir l'escalfament global és una idea, com a mínim, agosarada, i genera moltes més burles que confiança. Així i tot, un grup de científics israelians està disposat a provar-ho i busca finançament

Els investigadors de l'Institut d'Investigació Espacial Asher, que pertany a Technion (Institut Tecnològic d'Israel), volen construir un prototip d'escut solar que, teòricament, tindria la capacitat rebaixar la temperatura de la Terra 1,5 graus en dos anys. El projecte, però, és qüestionable en diferents nivells.

Per començar, la principal evidència que faria molt poc viable la idea és el cost de construir un escut orbital de la mida aproximada de l'Argentina i de desplegar-lo en òrbita al voltant de la Terra.

Un artista ha reproduït una imatge no a escala per explicar gràficament el funcionament de l'escut solar proposat (Technion)

Com es faria?

Teòricament, caldria construir una superfície de 2,5 milions de quilòmetres quadrats (unes cinc vegades la superfície de la Península), amb un pes aproximat de 2,5 milions de tones, enviar-la a l'espai per parts, desplegar-la, orientar-la i situar-la a 1,5 milions de quilòmetres respecte a la superfície de la Terra.

Un procés d'alta complexitat que calculen que requeriria bilions de dòlars de finançament. 

L'ombra que aconseguiria un objecte de tal magnitud tampoc seria capaç de bloquejar completament la llum solar, però sí que generaria una ombra prou difusa que bloquejaria la quantitat necessària de radiació solar.

Abans de tirar endavant un projecte tan colossal sense tenir-ne garanties, els investigadors asseguren estar preparats per fer-ne un prototip a escala que pugui demostrar la viabilitat de la idea.

L'equip de científics, liderats per Yoram Rozen (professor de Física i director de l'Institut d'Investigació Espacial Asher del Technion), ha iniciat una recerca de finançament per aconseguir els diners necessaris per dissenyar, fabricar i executar la seva demostració. 


El para-sol espacial, una idea que no és nova

La idea, a escala quotidiana, no és una bogeria. Bloquejar la radiació és la primera recomanació per rebaixar la temperatura de qualsevol espai.

Els tendals, les persianes, els para-sols i fins i tot les cremes solars, funcionen amb el mateix mecanisme: un objecte físic sobre el qual les ones electromagnètiques es puguin reflectir per evitar que transfereixin la seva càrrega energètica (i, per tant, escalfin) a allò que hi cobreixen.

Portar el mecanisme a escala espacial és augmentar-ne les exponencialment la complexitat i les variables a considerar. Fins ara s'havia parlat de dispersar pols, a l'atmosfera o a l'espai, per rebaixar la temperatura terrestre, tal com han aconseguit grans erupcions volcàniques en el passat. També s'havien mencionat bombolles espacials, en un estudi del MIT.

El para-sol espacial no és una idea nova: l'astrònom István Szapudi, de la Universitat de Hawaii, ja va detallar-la en un projecte, el 2023, que es titula "Gestió de la radiació solar amb un escut solar lligat". 

Distàncies estimades entre la Terra i el Sol per col·locar l'escut solar i obtenir-ne els efectes teòrics (Technion)

La idea que descrivia l'astrònom, i en què es basa el nou projecte israelià, és el de col·locar un escut solar "lligat" al punt de Lagrange L1 entre la Terra i el Sol, el punt on les forces gravitatòries de tots dos cossos s'equilibren, situat aproximadament a 1,5 milions de quilòmetres des de la superfície terrestre. 

Modificant la distància o l'angle de plegament de l'escut solar, seria possible modificar també la quantitat de llum i d'energia solar que rep el planeta Terra. 

Un dels problemes que esbossava la idea de Szapudi és el pes de l'estructura gegantina que hauria de fer ombra a la Terra, i per tant els seus costos, mentre que l'aposta israeliana liderada pel professor Rozen optaria per enviar l'escut per peces i unir-les fora de la Terra.


Quant costaria?

El projecte, conegut com a Cool Earth, començarà amb una demostració tecnològica. Segons l'Institut d'Investigació Espacial Asher, aquest prototip seria llançat per una petita nau espacial, arribaria al punt Lagrange L1 i es desplegaria per demostrar la "viabilitat de la solució".

El professor Yoram Rozen assegura que estan preparats per construir el prototip, amb un cost que es trobaria entre els 10 i els 20 milions de dòlars i que podrien enllestir en tres anys.

Si la prova anés bé, es podria considerar tirar endavant el projecte de mida completa, que arribaria a costar bilions de dòlars.

Més enllà de la complexitat i dels ingents costos potencials associats al projecte, els detractors de la idea la titllen de "pedaç", ja que no soluciona el problema de base de l'emergència climàtica: l'acumulació incessant de gasos d'efecte hivernacle que, tal com reconeixen la majoria de la comunitat científica, els responsables de Cool Earth inclosos, és el principal problema a resoldre. 

A més, una solució d'aquest tipus no arribaria a temps de frenar els pitjors efectes de l'emergència climàtica i exposaria la Terra i els éssers vius que l'habiten a una pujada sobtada de la temperatura mitjana si, per qualsevol motiu, l'escut solar es fes malbé per algun impacte o deixés de funcionar. 

Tanmateix, com justificava en el paper original l'astrònom Szapudi, "donada la gravetat del problema, caldria investigar qualsevol via que pugui conduir a la mitigació parcial d'una catàstrofe".

ARXIVAT A:
CiènciaContaminacióEcologiaTecnologiaCrisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut