Lleida

Un lleidatà descobreix l'asteroide en òrbita que més s'ha aproximat a la Terra

L'univers té un nou element confirmat: un asteroide en òrbita de la Terra. La descoberta arriba des de Lleida, concretament des de l'observatori particular que el professor del Camp d'Aprenentatge Montsec del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger, Josep Maria Bosch, té en el seu domicili de Santa Maria de Montmagastrell. El nou asteroide, a més, és el que ha passat més pròxim al planeta, ja que es va acostar a "només" 645.000 quilòmetres de distància.

Actualitzat
Josep Maria Bosch va descobrir l'asteroide el 16 de setembre passat i només set dies després, un cop confirmada la seva existència per altres observatoris, ja té nom, "2009 ST19". Així ha decidit anomenar-lo Minor Planet Center, organisme internacional que pertany al Departament d'Astrofísica de la Universitat de Harvard.

El "2009 ST19", que té un quilòmetre de diàmetre, es tracta d'un "Apol·lo", una classe d'asteroides potencialment perillosos per al nostre planeta perquè tenen òrbites que es creuen amb la de la Terra. Arran d'aquest descobriment, el Minor Planet Center ha dut a terme una intensa activitat per establir una òrbita prou fiable en un mínim de temps i conèixer en detall les posicions relatives de la Terra i el potencial d'impacte del nou asteroide.

Aquest és l'asteroide de categoria gran que més s'ha acostat a la Terra des que se segueixen aquests objectes estel·lars, ja que en el moment de màxima proximitat al nostre planeta va passar a només 645.000 quilòmetres de distància, segons informen des de la delegació del govern català a Lleida. Per trobar un antecedent similar cal remuntar-se a l'any 1937, quan l'asteroide Hermes va passar a 750.000 quilòmetres de la Terra.

Els asteroides són cossos menors del sistema solar i majoritàriament orbiten en un espai comprès entre les òrbites de Mart i Júpiter, per la qual cosa no representen cap perill.

Anar al contingut