L'austríac Felix Baumgartner, esportista d'alt risc (Foto: Reuters)
L'austríac Felix Baumgartner, esportista d'alt risc (Foto: Reuters)
Viena

Un esportista austríac aspira a convertir-se en el primer home supersònic

Felix Baumgartner, un esportista austríac d'alt risc que vol convertir-se en el primer home supersònic, ho torna a provar. Saltarà des l'estratosfera. El primer intent es va haver de suspendre pel vent.

RedaccióActualitzat
Una caiguda lliure d'un quart d'hora de durada és el que li espera a Felix Baumgartner, un esportista austríac d'alt risc que s'ha proposat convertir-se en el primer home supersònic sense ajuda mecànica. Acostumat a trencar tots els rècords, el nou repte d'aquest home, de 43 anys, pot convertir-lo en una llegenda. Si aconsegueix el seu objectiu, es convertirà en el primer que supera la velocitat del so (més de 1.100 quilòmetres per hora) sense ajuda mecànica. Per això, ha planejat llançar-se en paracaigudes des de l'estratosfera, a una distància de 36 quilòmetres de la Terra, després de pujar-hi en globus.

La proesa comporta perills evidents, com comprovar la reacció del cos humà sotmès a aquestes velocitats o a temperatures que poden baixar fins a 60 graus sota zero. Segons ha reconegut aquest antic instructor de paracaigudisme en els comandaments d'elit de l'exèrcit austríac, "una de les incògnites és com el cos humà reacciona a velocitats supersòniques. Els efectes de la transició des d'aquesta velocitat supersònica a una d'inferior no es coneixen".

Segon intent

Baumgartner tenia previst saltar dimarts, 9 d'ocubre, però el vent ho va impedir. En aquest primer intent es va decidir no enlairar el globus d'heli que l'havia de portar fins al punt de llançament.

Ara, en canvi, les prediccions meteorològiques són favorables i l'operació ja està en marxa. Tot plegat es pot veure en directe per les càmeres que porta a sobre a través de Youtube:



Risc controlat

L'esportista intenta fer realitat el seu somni amb un vestit pressuritzat i una càpsula que van funcionar el juliol, quan es va fer una prova des de més de 29 quilòmetres d'altura. Sense el vestit, la falta d'oxigen de l'estratosfera, el fred (-68 graus) i la pressió  farien que els vasos sanguinis del cervell rebentessin i el durien a la mort.

Segons està previst, Baumgartner es llançarà en caiguda lliure sobre el desert de Nou Mèxic i trencarà la velocitat del so uns 30 segons després. Després, perdrà velocitat ja que l'atmosfera terrestre té més densitat.

Red Bull, que patrocina la missió, l'ha cataloga de científica, i l'esportista considera que se'n podria extreure informació crucial de cara a futures missions espacials.

Un home rècord

Aquest esporàdic doble de pel·lícules d'acció ja ha aconseguit batre rècords com el salt des d'un dels edificis més alts del planeta, el gratacel Taipei 101, a Taiwan, de 509 metres, i d'altres llocs emblemàtics com l'estàtua del Crist redemptor a Rio de Janeiro. Però aquestes altures resulten irrisòries en comparació amb el que ara afronta.

El coneixen com Felix "Sense Por" per raons que no necessiten explicació. Ell mateix reconeix que "la por s'ha convertit en una amiga pròxima". Els riscos del paracaigudisme estratosfèric, en què qualsevol petit error pot costar-li la vida, no semblen atemorir-lo. Inconformista, va abandonar l'exèrcit perquè no se sentia a gust sotmès a la disciplina militar i per no haver d'acatar normes "absurdes".
Anar al contingut