El Joan i la Montse Amat, amb la seva mare, Montserrat Domènech
El Joan i la Montse Amat, amb la seva mare, Montserrat Domènech (CCMA)

Un cas únic: dos germans seran alcaldes de dos pobles de l'Alt Penedès

Montse Amat serà l'alcaldessa de Pacs del Penedès i Joan Amat serà alcalde de la Granada, un càrrec que ja va ocupar el seu avi després de la dictadura

A la família Amat Domènech els interessa la política i ara han protagonitzat un cas que no havia passat mai a Catalunya: dos germans seran alcaldes al mateix temps. Tots dos han guanyat per majoria absoluta a les eleccions municipals del dia 28 en dos pobles de l'Alt Penedès: la Montse, a Pacs del Penedès, i el Joan, a la Granada, i el 17 de juny aixecaran la vara d'alcaldes. 

La Montserrat, la seva mare, recorda el recompte de vots de la nit electoral: "Patia per tots dos, però molt. Va ser molt emocionant."

Tots dos han viscut la política des de ben petits, perquè l'avi, el pare de la Montserrat, també va ser alcalde, el primer de la democràcia a la Granada.

Joan Amat, el proper alcalde de La Granada
Joan Amat, el pròxim alcalde de la Granada (CCMA)

L'avi és un exemple que el Joan, de 41 anys, té molt present: "Ja m'agradaria que amb els anys algú em digués que he arribat a ser una miqueta el que va ser ell."

"Per a mi va ser un exemple a seguir com a gestor i com a dedicació municipal."

Ell ha estat regidor de la Granada des del 2011, però sempre a l'oposició. De fet, en les últimes eleccions, les del 2019, va guanyar en nombre de vots, però un pacte entre altres partits el va deixar fora de l'alcaldia.

Montse Amat, la pròxima alcaldessa de Pacs del Penedès
Montse Amat, la pròxima alcaldessa de Pacs del Penedès (CCMA)

També recorda l'avi amb orgull la Montse, que és tres anys més gran, i que ha tingut una vocació més tardana:

"Jo no m'havia plantejat mai estar en la política, però a l'anar a viure a Pacs i involucrar-me a l'AFA, al Consell Escolar i a la Comissió de Festes vaig veure que es poden arreglar moltes coses."

Els germans Amat remenant les fotografies del seu avi alcalde (CCMA)

El Joan defensa que, per ser un bon gestor municipal, cal "ser pròxim als veïns i tenir clar que ets alcalde 365 dies l'any, 24 hores", mentre la Montse afegeix que "caldrà separar la vida personal i el que és l'obligació d'estar al davant de l'ajuntament."
 

Com van viure la nit electoral

A la nit de les eleccions, primer es va saber que havia guanyat la Montse. "Jo li deia al meu home: 'Jaume, guanyarem?' Se'm posava la pell de gallina, era una emoció brutal", recorda.

Al Joan, li va arribar la notícia quan encara estaven comptant vots al seu poble. La sorpresa va ser tan gran que van aturar el recompte uns instants. "Mare, la Montse ha guanyat!"

Montse Amat Domènech ha guanyat amb Pacs Batega, una candidatura sota el paraigua d'ERC. Des del 1979, l'alcaldia del poble l'havien ocupat CiU o Junts.

Joan Amat Domènech s'ha imposat a la Granada amb Entesa pel Progrés Municipal, una llista també adscrita a ERC.

L'avi, Joan Domènech, va ser alcalde del 1979 al 1991, els primers vuit anys com a independent i els últims quatre amb el PSC.

La mare de la Montse i el Joan, i filla del primer alcalde democràtic de la Granada, n'està ben orgullosa: "Crec que ells actuaran tal com han dit, i això és el que espero. Que tot el que han promès que farien, ho facin".

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut