Julio Pacheco davant dels jutjats, on només ha estat una hora
Julio Pacheco davant dels jutjats, on només ha estat una hora (CCMA)

Un canvi de jutge frustra la primera declaració d'un torturat pel franquisme

Nou cop judicial per a les víctimes de tortures del franquisme en un dia marcat al calendari que havia de ser històric

Marta ViladotActualitzat

Julio Pacheco, torturat el 1975 a la Direcció General de Seguretat de Madrid, havia aconseguit ser la primera víctima que podria ser escoltada per un jutge, però la declaració ha estat suspesa amb l'argument que el cas ha passat a un nou magistrat que ha de tornar a examinar la causa. Els advocats defensors ho consideren inacceptable, perquè suposa una crueltat i una "revictimització".

Per a les víctimes i les entitats memorialistes i de defensa dels drets humans, aquest 14 de juliol havia de ser un dia històric. Julio Pacheco i la seva companya Rosa Garcia podrien declarar per primera vegada davant d'un jutge.


Com ha anat la declaració?

La de Pacheco va ser la primera querella admesa a tràmit. La primera de 100, com deien les pancartes dels concentrats davant dels jutjats de Plaza de Castilla. La declaració de Pacheco estava prevista com a querellant; la de Rosa Garcia com a testimoni, perquè la seva querella va ser rebutjada.

A les 8.42 del matí, Pacheco ha entrat als jutjats, puny alçat i entre els aplaudiments del grup de suport. A la plaça l'esperava la gran pancarta on es podia llegir: "Les víctimes del franquisme exigim justícia".

Exactament, una hora després, a les 9.42, Julio Pacheco ha sortit dels jutjats. Tanta rapidesa ja feia preveure que les coses no havien anat com esperaven.

L'advocat de la Coodinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina contra crims del franquisme (CEAQUA), Jacinto Lara, ha estat l'encarregat d'explicar què havia passat. S'ha designat un jutge de reforç per al jutjat número 50 de Madrid, i ara el cas de Pacheco ha passat a aquest nou jutge, que diu que necessita tornar-ho a examinar tot.

Per Lara, el que ha passat suposa una nova falta de consideració cap a les víctimes del franquisme. "Això ens sona malament, és una música que ja coneixem i té a veure amb l'aplicació directa de les polítiques d'impunitat que l'Estat espanyol manté respecte als crims del franquisme".

Pachecho diu que seguirà lluitant

Julio Pacheco ha explicat a TV3 el seu temor que això sigui una argúcia per tirar enrere el seu cas, que ara és com si comencés de nou. Però, tot i això, està convençut que cal seguir lluitant.

"Hem de seguir exigint que el franquisme sigui jutjat a l'Estat espanyol"

Entre les entitats presents avui a plaça de Castilla també hi havia Iridia. A primera hora del matí, l'advocada Sònia Olivella Saludes declarava a TV3 que avui era un dia històric, i que la citació de Pacheco era un molt bon precedent per al cas de Carles Vallejo, que va ser torturat a Via Laietana i que encara té la querella pendent d'admissió als jutjats de Barcelona.

Olivella ha qualificat la suspensió de la declaració d'"inacceptable". Diu que aquestes persones porten esperant justícia molts anys i que és una "absoluta revictimització" el que han hagut de viure avui.

Les entitats denuncien que el canvi de jutge manté la impunitat dels torturadors franquistes
Les entitats denuncien que el canvi de jutge manté la impunitat dels torturadors franquistes (CCMA)

CEAQUA, Iridia, Amnistia Internacional han denunciat en un comunicat que es manté la impunitat i es nega la justícia a les víctimes del franquisme.

Torturat fa 48 anys, assenyala Villarejo

Julio Pacheco Yepes tenia 19 anys l'agost del 1975. Estudiava Biologia a la Universitat Complutense i militava al Partit Comunista d'Espanya Marxista-Leninista. El van detenir i el van acusar de ser el cap d'un comando del FRAP (Front Revolucionari Antifeixista i Patriota) que havia assassinat un tinent de la Guàrdia Civil.

Pachecho va ser torturat durant set dies a la Direcció General de Seguretat, a la Puerta del Sol. Quan el comissari jubilat José Manuel Villarejo va començar a aparèixer a les notícies, Pacheco el va reconèixer com a un dels seus torturadors.

ARXIVAT A:
JudicialMemòria històrica Franquisme
Anar al contingut