L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, al banc dels acusats en un jutjat de Nova York
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, al banc dels acusats en un jutjat de Nova York

Trump s'asseu al banc dels acusats per frau i ataca la justícia: "És una cacera de bruixes"

Comença el judici a Nova York per frau continuat de l'Organització Trump, un cas que pot afectar el seu imperi immobiliari

Actualitzat

Una cacera de bruixes. L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha qualificat així el judici que es fa a Nova York i que ha començat aquest dilluns. Se l'acusa de frau continuat al capdavant de l'organització empresarial que porta el seu nom. Tot i ser un cas civil que no comporta presó, sí que podria afectar el seu imperi immobiliari.

Tot i que per a ell avui no era obligatori comparèixer, Donald Trump s'ha presentat al jutjat per, segons ha dit, defensar el seu bon nom. I no només hi ha anat, sinó que ha aprofitat al màxim els focus.


Autodefensa i propaganda política

Per primera vegada se l'ha vist assegut al banc dels acusats i ha convertit la seva presència en un acte d'autodefensa, atac a la justícia i propaganda política. Diu que tot plegat és una estafa i una nova mostra de la corrupció generalitzada al país.

Aquest és un cas civil contra la seva organització empresarial. No comporta penes de presó ni té la connotació política dels altres casos penals, però, en canvi, amenaça el seu imperi i la seva fama com a empresari d'èxit que, en part, el va propulsar fins a la Casa Blanca.


"Soc ric, molt ric"

Trump sempre ha presumit de tenir un elevat poder adquisitiu, amb declaracions públiques del tipus "soc ric, molt ric".

Però el jutge creu que inflava els números per aconseguir tractes de favor dels bancs i de les companyies d'assegurances.

I avui ha fet el camí des de la torre Trump, una de les propietats que ara pot perdre, fins als tribunals, enmig d'una gran expectació mediàtica.

Ha dit que hi anava per defensar la seva reputació com a empresari, però davant els periodistes el que ha defensat és la seva reputació com a flagell de jutges i fiscals en benefici propi:

"Tenim una fiscal corrupte. I tot està coordinat amb el Departament de Justícia des de Washington perquè soc líder a les enquestes, 10 punts davant de Biden i 50 o 60 davant els altres republicans. En fi, entrarem i sentirem aquest jutge, que és un canalla."

Les càmeres han immortalitzat l'inici del judici i el posat sorrut de l'expresident. La seva defensa, que també ha estat política, diu que no hi ha hagut frau perquè els bancs no han perdut diners finançant els seus negocis, però la fiscal està convençuda que té el cas guanyat:

"Donald Trump i els altres acusats han comès frau de manera persistent i repetida. El meu missatge és simple: tant se val com ets de poderós o quants diners dius que tens: ningú està per sobre de la llei."

El judici acabarà el 22 de desembre

El judici civil contra Trump, els seus fills i els seus socis per frau en l'Organització Trump durarà fins al 22 de desembre.

La setmana passada el jutge ja va declarar els acusats responsables del càrrec de frau, així que el que es dirimirà els propers tres mesos són càrrecs relacionats amb falsedat documental i la compensació per danys, que la fiscalia xifra en uns 250 milions de dòlars.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut