Trump, expulsat de les presidencials a l'estat de Colorado: què implica la decisió

El Tribunal Suprem d'aquest estat ho ha decidit en considerar que l'expresident va liderar una insurrecció en l'assalt al Capitoli del gener del 2021

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem de l'estat de Colorado ha prohibit a Donald Trump presentar-se a les primàries republicanes en aquell estat per l'assalt al Capitoli a principis del 2021.

És una sentència sense precedents als Estats Units, i pot ser un entrebanc molt seriós per a Trump, que podria fins i tot impedir-li tornar-se a convertir en el president del país.

Els jutges del Suprem de Colorado, per 4 vots a 3, han considerat que Trump va liderar una insurrecció el 6 de gener del 2021, amb l'assalt al Capitoli.

La sentència redactada pels magistrats de la majoria que ha validat la decisió reconeix que entra en "territori inexplorat" i afegeix que no arriben a les conclusions que arriben "a la lleugera":

"Som conscients de la magnitud i el pes de les qüestions que ens plantegem i del nostre deure solemne d'aplicar la llei, sense deixar-nos influir per la reacció pública davant les decisions a les quals la llei ens obliga."


Trump i la secció 3 de la 14a esmena de la Constitució

Els magistrats han invocat la catorzena esmena de la Constitució dels Estats Units, aprovada el 1868 després de la guerra civil i que gairebé mai no s'ha invocat.

En concret, la secció 3 d'aquesta esmena estableix que no podran aspirar a cap càrrec públic aquells que hagin participat "en insurrecció o rebel·lió" o hagin "donat auxili als enemics" dels EUA.

El que determina aquesta secció s'ha debatut força des de l'assalt al Capitoli, i un jutge va arribar a qualificar d'"insurrecta" l'actitud de Trump aquell dia, però no va aplicar-li l'esmena.

Trump es converteix així en el primer candidat presidencial declarat inelegible en virtut d'una disposició constitucional que prohibeix aspirar a un càrrec institucional a les persones que s'han vist involucrades en una insurrecció o rebel·lió.


Arguments a favor i en contra de la sentència

L'advocat que ha posat la demanda contra Trump a Colorado, Eric Olson, ha celebrat la decisió del Suprem d'aquest estat com el primer pas per resoldre un problema pendent:

"Aquesta sentència marca el camí per posar fi a un problema inèdit en la història dels Estats Units. Mai abans havíem tingut un president insurgent i mai havíem hagut de fer front a aquesta qüestió."

La demanda al Suprem la van posar una agrupació de ciutadans de Colorado amb l'ajuda de l'ONG Ciutadans per la Responsabilitat i l'Ètica de Washington.

Van argumentar que Trump havia de ser apartat de les eleccions per haver incitat els seus partidaris a assaltar el Capitoli per intentar evitar que Joe Biden assumís la presidència.

Carlos Samour, un dels tres magistrats del Suprem de Colorado que ha votat contra la sentència, ha defensat en un vot particular que Trump encara no l'han condemnat per l'assalt al Capitoli:

"Fins i tot si estem convençuts que un candidat ha comès actes horribles en el passat i que ha participat en una insurrecció, hi ha d'haver un procés i una sentència que ho estableixi abans de poder declarar aquesta persona inhàbil per ocupar càrrecs públics."

L'expresident Donald Trump en un míting, aquest diumenge a Reno, a Nevada (Reuters / Carlos Barria)

El Suprem dels EUA decidirà

Els advocats de Trump, que han qualificat la sentència de "completament defectuosa", ja han anunciat que presentaran un recurs al Tribunal Suprem dels EUA, cosa que crearà jurisprudència.

Després de l'anunci dels advocats de l'expresident, el Suprem de Colorado ha decidit retardar els efectes de la sentència al 4 de gener per donar-los temps a presentar el recurs.

Això podria afectar les eleccions no només a Colorado, sinó a tot el país, i altres estats podrien afegir-se a la tesi i prohibir a Trump de presentar-se i barrar-li el pas a la presidència.

Si només afectés Colorado, però, no seria un gran problema per a Trump, perquè aquest estat només té 9 vots electorals, que en les últimes eleccions presidencials es va endur Biden amb molt d'avantatge.


Majoria favorable a Trump al Suprem dels EUA

De tota manera, cal tenir en compte que el Tribunal Suprem del país compta amb 6 magistrats considerats conservadors -tres dels quals escollits i nomenats precisament per Trump- i només 3 de considerats progressistes.

En tot cas, la decisió del Suprem de Colorado és una bomba de rellotgeria en un moment en què l'expresident republicà està en plena precampanya.

És una decisió que arriba després que en una dotzena d'estats s'hagin plantejat demandes similars, i que en almenys 7, entre els quals Michigan, New Hampshire, Florida i Minnesota, s'hagin desestimat per diverses raons.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut