Trump dirigint-se als representants dels 73 països de la coalició (Reuters)
Trump dirigint-se als representants dels 73 països de la coalició (Reuters)
Washington

Trump afirma que la coalició ha recuperat el territori controlat per Estat Islàmic

Durant una cimera contra el terrorisme islamista, el president nord-americà ha reiterat que retirarà les tropes de Síria

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units ha subratllat que la coalició internacional liderada pels nord-americans ha reconquerit tot el territori de Síria i l'Iraq on Estat Islàmic havia declarat el seu califat. Donald Trump ha confirmat que és hora de retirar les tropes de Síria, durant una cimera contra el terrorisme islamista que s'ha fet a Washington.

Tot i això, els Estats Units no es desentenen de la lluita contra Estat Islàmic i continuaran donant suport als aliats. És el missatge que ha volgut transmetre Trump a la cimera de 73 països de la coalició antijihadista, molt preocupats perquè no consideren que sigui el moment d'afluixar la pressió sobre els extremistes.

Trump donava solemnitat al que considera derrota total d'Estat Islàmic tant a l'Iraq com a Síria:

"L'exèrcit dels Estats Units, els nostres socis de la coalició i les forces kurdes han alliberat virtualment tot el territori prèviament conquerit per Estat islàmic a Síria i l'Iraq. La setmana que ve anunciarem oficialment que tenim el 100% del califat."

 

Trump i Pompeo durant la cimera (Reuters)


Washington va anunciar aquest Nadal que retirava les tropes del territori sirià, sense consultar la resta de països integrats en el grup de suport. Però uns mesos abans, l'amfitrió ja havia convocat la reunió d'aquest dimecres, i el secretari d'Estat, Mike Pompeo, ha hagut de justificar la decisió alhora que s'ha vist obligat a satisfer els països aliats. "Marxem, sí, però no del tot i tampoc no és tan greu com sembla", ha vingut a dir als hostes resignats.

"La retirada de tropes dels Estats Units no és la fi de la nostra lluita. És un canvi essencialment tàctic, no pas un canvi d'objectius"

 

Els països aliats, inquiets per la decisió de Trump

 

Fernando Valenzuela, secretari d'Estat espanyol d'Afers Estrangers


Per intentar fer-ho menys dolorós, hi ha estat present Donald Trump, tot i que no estava previst. Ell és el responsable de la retirada de Síria, contra el criteri dels aliats i del seu ministre de Defensa, que va dimitir. Aquests creuen que, malgrat que s'ha quedat sense territori, Estat Islàmic no està ni de bon tros derrotat; l'organització encara té 20.000 combatents i l'amenaça que representa no es pot menystenir, ni al Pròxim Orient ni a l'Àfrica. Aquesta és l'opinió de Fernando Valenzuela, secretari d'Estat espanyol d'Afers Estrangers:

"La reunió ha servit per refermar el compromís, comprovar que hi ha hagut avenços, però també al mateix temps per prendre consciència que l'esforç ha de continuar (···) El risc continua existint. I podria afectar zones de l'Àfrica, unes zones d'interès estratègic per a Espanya com el Sahel."

Però els 73 països que han assistit a la reunió no han marxat gaire convençuts. A partir d'ara podran comptar menys amb la primera potència i no està clar qui ni com omplirà el seu buit.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsEstat IslàmicJihadisme Terrorisme
Anar al contingut