Estats Units

Els EUA i els seus aliats comencen a bombardejar per primer cop posicions de l'Estat Islàmic a Síria

Segons el Pentàgon, l'atac s'ha fet amb caces, bombarders i míssils, i hi haurien col·laborat alguns països àrabs

RedaccióActualitzat
L'amenaça del president dels Estats Units, Barack Obama, fa un parell de setmanes que atacaria els jihadistes, allà on fossin, s'ha complert. Aquesta matinada les forces nord-americanes i els seus aliats han començat a bombardejar posicions jihadistes de l'Estat Islàmic a Síria. Fins ara, tots els atacs s'havien fet a l'Iraq, però la nova estratègia del Pentàgon també inclou territori sirià.

Hi ha hagut bombardejos aeris, però també s'han llançat una vintena de míssils Tomahawk des d'alguns dels vaixells nord-americans que hi ha a la zona. Mentre els projectils queien ja sobre les posicions dels jihadistes a Síria, el Pentàgon comunicava via Twitter l'atac "combinat" -deia la piulada del portaveu de Defensa- amb caces bombarders, bombarders i míssils.

Hi ha hagut mig centenar d'atacs i han mort almenys 50 persones, entre civils i jihadistes. Segons algunes fonts, en l'operatiu hi haurien participat forces de països àrabs, com ara Jordània i l'Aràbia Saudita.

Els Estats Units, a més a més, proposaran dimecres, juntament amb França, sancions per a almenys quinze persones per activitats terroristes d'Al-Qaeda i l'Estat Islàmic.

A diferència del que ha fet a l'Iraq, Washington no ha intervingut a petició del govern afectat. La Casa Blanca s'ha limitat a informar Damasc que bombardejaria les posicions de l'Estat Islàmic en territori sirià.

L'atac s'ha conegut poc després que París confirmés l'autenticitat d'un vídeo on apareix un ostatge francès segrestat a Algèria per un grup pròxim a l'Estat Islàmic. Al vídeo, els segrestadors amenacen de decapitar-lo si abans de 24 hores el president Hollande no atura els atacs contra jihadistes a l'Iraq. El govern diu que no cedirà a cap xantatge, però reconeix que la situació és molt crítica.

Abans, l'Estat Islàmic havia fet una crida als jihadistes de tot el món perquè matin ciutadans dels països que participen en l'aliança internacional que els EUA lideren contra ells.
 
L'ofensiva de l'Estat Islàmic toca de ple Turquia, per l'allau de refugiats sirians cap a aquest país, que no s'atura, fins al punt que ha tancat alguns passos fronterers, després que el cap de setmana n'hagin arribat 130.000 més. El país ja acull un milió i mig de sirians refugiats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut