Primer atac aeri d'Israel a Cisjordània des del 2002: la incursió ha deixat 5 morts

Els enfrontaments entre l'exèrcit i les milícies s'han allargat hores i han deixat també 66 ferits, entre els quals hi hauria una nena en estat greu

Redacció / AgènciesActualitzat

Mentre els míssils israelians a la Franja de Gaza són habituals, a Cisjordània no n'hi havia des de la segona intifada. L'exèrcit israelià ha desplegat aquesta matinada un operatiu al camp de refugiats de Jenín, a l'est de Cisjordània, amb tropes terrestres i helicòpters d'atac que han llançat diversos míssils en el que és el primer atac aeri a Cisjordània dels últims 20 anys. 

Durant la incursió, que ha començat a les 4 de la matinada i a quarts d'11 encara estava en marxa, han mort cinc palestins, entre els quals hi ha un adolescent de 15 anys. A més, una seixantena de persones més han quedat ferides: 17 amb ferides de bala, 8 en estat greu. Alguns mitjans recullen que una de les ferides és una nena amb una lesió greu al cap.

Entre els morts d'aquest dilluns a Jenín hi ha Ahmed Saqer, de només 15 anys (Reuters)

Un portaveu de l'exèrcit israelià ha explicat que l'objectiu de la incursió era detenir milicians del batalló de Jenín, format majoritàriament per membres de les Brigades Al-Quds i l'agència de comunicació EFE, recull que l'exèrcit buscava el fill d'un alt càrrec de Hamas a Cisjordània, Jamal Abu al-Hija, que es troba empresonat a Israel.

La Mitja Lluna Roja, el suport mèdic que actua sempre que hi ha enfrontaments a Cisjordània, ha denunciat l'atac amb bales a dues de les seves ambulàncies i la col·lisió voluntària d'un vehicle militar israelià contra una ambulància per evitar que aquest arribés a les víctimes.

Han mort tres palestins i hi ha una trententa de ferits, entre els quals n'hi ha vuit de greus (REUTERS/Raneen Sawafta)

Increment de les incursions

Aquest 2023, les incursions militars israelianes a Cisjordània i els enfrontaments amb milícies palestines s'han multiplicat. Jenín i Nablus concentren la major part de les hostilitats, que, sense anar més lluny, al març ja van deixar quatre morts també a Jenín. 

La sèrie "Punt de no retorn" de TV3 entra a les Brigades Al-Quds que es troben al camp de refugiats de Jenín i estan vinculades al grup islamista Jihad Islàmica Palestina. Són els militants més buscats per les forces de seguretat d'Israel:


Des del mes de gener han mort en incursions i enfrontaments a Cisjordània fins a 162 palestins i 21 israelians, tres dels quals són de minoria àrab. Entre les víctimes hi ha milicians, però també civils i 22 menors.

Cisjordània és un territori ocupat per Israel des de l'any 1967, les ciutats estan sota control de l'autoritat palestina, però l'exèrcit hi acostuma a fer incursions. Al mateix temps, ha crescut també la proliferació de grups armats palestins vinculats.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaPròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut