Tres anys de presó per llançar pedres als Mossos durant la manifestació de l'1-O del 2020

Els tres joves han quedat absolts del delicte de desordres públics, ja que no s'ha provat que fessin barricades o cremessin contenidors

Actualitzat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys de presó tres joves acusats de tirar pedres als Mossos d'Esquadra en una manifestació pel tercer aniversari de l'1-O, l'any 2020, per un delicte d'atemptat contra l'autoritat. A un d'ells, el tribunal li imposa 6 mesos més de presó per envestir un agent, a qui haurà d'indemnitzar amb prop de 77.000 euros per les lesions.

D'altra banda, el tribunal absol els joves del delicte de desordres públics, ja que no s'ha pogut acreditar que instal·lessin barricades o cremessin contenidors.

La sentència es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Manifestació pel tercer aniversari de l'1-O

Els fets que relata la sentència van passar després de la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium Cultural en el tercer aniversari del referèndum del 2017, que va acabar amb diverses detencions. Els tres acusats, veïns de Granollers, van anar a la manifestació, que va sortir de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i va arribar fins a la plaça Catalunya, on un grup de manifestants van començar a col·locar barricades.

Segons la sentència, quan els tres acusats, actuant de manera conjunta, es trobaven a la confluència entre els carrers Pelai i Balmes, van llançar pedres contra una furgoneta antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que estava en marxa amb agents a dins.

El text de la sentència relata que, en un moment donat, "un agent que els va veure llançar les pedres va demanar reforços, es va fixar en ells i els va seguir el rastre, sense perdre'ls de vista, fins que un grup de companys els va poder aturar poc després a la plaça Catalunya, quan encara seguien portant pedres a la mà", diu el text.

La sentència considera provat que, aleshores, "un dels joves va intentar escapar i va donar una empenta a un mosso", que va caure a terra i es va donar un cop al cap. Per aquest cas concret, el tribunal no condemna el jove, perquè considera que no va tenir intenció de causar lesions a l'agent, sinó de fugir.

El condemnat per lesions és un altre dels joves que intentava fugir i també va esquivar dos mossos més que intentaven parar-lo. "Va envestir fortament" un altre agent, que va caure a terra. L'agent es va trencar el peroné i es va fer lesions al turmell, per la qual cosa va haver de ser operat i va passar dos dies hospitalitzat i 770 sense poder fer les tasques habituals.

El tribunal considera que en aquest cas l'acusat va actuar amb intenció de lesionar el mosso o, si no, almenys sabent que era probable que el podia lesionar, en atropellar-lo "a gran velocitat i envestir-lo com ho va fer", i per això li atribueix un delicte d'atemptat contra l'autoritat en concurs amb un de lesions.

fer

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicialMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut