Treballar tres dies des de casa, prova pilot de teletreball per als funcionaris

Ho podran demanar els treballadors del nou edifici a prop de la Zona Franca que es coneix com a Districte Administratiu

Sílvia MateuActualitzat

2.400 funcionaris que ara treballen a edificis de l'Eixample de Barcelona s'hauran de traslladar abans de l'estiu prop de la Zona Franca. Per a la majoria, representarà més temps de transport, però potser els acabarà sortint a compte perquè ara també podran treballar des de casa.

La Generalitat engega un pla pilot per canviar les maneres de treballar de l'administració cap a mètodes completament digitals, amb la implantació del teletreball i el cotreball.

Es podrà treballar fins a un màxim de tres dies des de casa, segons ha concretat la portaveu del govern, la consellera Meritxell Budó:

"Es preveu una distribució de la jornada de fins a un màxim de tres jornades en modalitat de teletreball, a sol·licitud del treballador interessat i subjecte a l'avaluació periòdica del seu supervisor"

 

La idea és que els responsables d'equips tinguin un estil de lideratge basat en la confiança i es deixi de banda un estil controlador i de seguiment. Però Budó també ha explicat que es fixaran mesures de control per al teletreball:

"Es crearan mecanismes de control horari i també per garantir el temps de descans del treballador"

 

Els sindicats reclamaven fa setmanes que es concretés aquest compromís que s'ha aprovat en acord de govern amb l'objectiu d'estendre més endavant aquestes mesures a la resta de departaments.


Nova manera de treballar

Darrere d'aquesta idea hi ha el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que defensa l'eficiència de poder treballar des de casa:

"El nou concepte de feina ha de valorar més i premiar més l'excel·lència, més que no pas la presència, i hem de començar a apartar el vell concepte d'anar a la feina i canviar-lo pel d'anar per feina"

 

De moment, se'n podran beneficiar els treballadors del Departament de Justícia, el de Vicepresidència i Economia i els de Polítiques Digitals i Administració Pública. Són els que es traslladaran al nou edifici anomenat Districte Administratiu, a la zona del Port de la Marina, al districte Sants-Montjuïc.

Per facilitar el canvi en la manera de treballar a l'administració, al nou edifici tothom anirà amb portàtils, sense paper ni papereres individuals i amb una política de taula neta quan es marxi cada tarda cap a casa. Serà un espai obert, es prescindirà de molts despatxos i no hi haurà llocs específics assignats.

 

Al Districte Administratiu es concentraran departaments que ara estan escampats en quinze edificis (CCMA)

 

Trasllat progressiu

Els funcionaris començaran a arribar al nou edifici per tongades de 200 cada setmana, a partir de finals de febrer.

El primer grup de treballadors públics que hi anirà serà part del Departament de Justícia. El personal de Polítiques Digitals i Administració Pública els seguiran durant l'abril.

El conseller Puigneró veu grans avantatges per a la conciliació:

"El fet que un treballador no hagi de venir cada dia aquí li permet conciliar vida laboral i familiar, i també permet estalviar en costos de desplaçament, sense que disminueixi la capacitat de fer feina i això és el que permeten aquestes eines digitals i aquests nous entorns de treball"

 

El personal que comenci a teletreballar rebrà una formació específica en ciberseguretat, protecció de dades, prevenció de riscos laborals i seguiment per objectius.

 

Tothom treballarà amb ordinadors portàtils i no tindrà un espai assignat (CCMA)

 

70 milions d'estalvi

El nou edifici concentrarà departaments que ara estan escampats en 15 edificis del centre de la ciutat, que es van vendre en època de retallades.

La Generalitat calcula que, un cop feta la mudança, es podran estalviar uns 70 milions d'euros en 20 anys, perquè el lloguer de l'edifici nou surt més barat i els serveis per a tots els departaments seran comuns.

I l'estalvi es començarà a notar aviat, segons Albert Castellanos, secretari general de vicepresidència i Economia:

"A la segona meitat del 2020 començarem a generar estalvi. Haurem d'esperar que el trasllat estigui completat, a l'estiu, i començarem a pagar rendes més baixes i posarem a disposició de tercers els edificis que deixem"

 

La Generalitat té previst reforçar el metro i els autobusos amb llançadores des de les principals estacions de tren i ha arribat a acords amb la Fira per a qui vulgui aparcar-hi.

A la mateixa zona hi ha altres edificis públics, com l'Agència Tributària o la Ciutat de la Justícia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut