Torra titlla de "censura" la decisió de la Junta Electoral sobre TV3 i Catalunya Ràdio
Quim Torra a la televisió portuguesa (ACN)

Torra titlla de "censura" la decisió de la Junta Electoral sobre TV3 i Catalunya Ràdio

"Imagini's fins a quin punt arriba la censura i la llibertat d'expressió estan en qüestió al nostre país", diu a la televisió portuguesa

Actualitzat

La decisió de la Junta Electoral Central de prohibir als informatius de TV3 i Catalunya Ràdio utilitzar expressions com "exiliats o "presos polítics" en període electoral, per considerar-les poc neutrals, ha generat diverses reaccions, tant en l'àmbit polític com en el periodístic.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat suport a la llibertat d'expressió i d'informació, i ha dit que la Junta Electoral no és imparcial. Ho ha dit des de Lisboa, on és de visita oficial:

"Resulta que la Junta Electoral Central de Madrid ha prohibit a la televisió pública catalana parlar de 'presos polítics' i 'exili'. Imagini's fins a quin punt arriba la censura i la llibertat d'expressió estan en qüestió al nostre país que no podem fer servir aquestes expressions."


A Twitter, Torra també ha parlat d'un acte de "censura" d'un "estat autoritari":

 

La número 2 d'ERC a les eleccions europees i parella de Raül ROmeva, Diana Riba, parla també de "censura" a colors i paraules:

 

I l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha afirmat que aquesta "censura" és "incompatible amb la llibertat d'expressió, opinió i informació":

 

Molt diferent és l'opinió del líder de Ciutadans, la formació que va portar la qüestió a la Junta. El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha aplaudit la "bona notícia" i ha sentenciat "prou d'utilitzar recursos de l'Estat per anar contra l'Estat":

Iceta, en declaracions als mitjans


Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha assegurat que respecta la decisió de la JEC i demana a TV3 que vetlli per la neutralitat informativa.

"Una televisió pública ha de vetllar per una neutralitat informativa i, per tant, no ha de fer servir expressions o llenguatge partidista. I com totes les decisions de la Junta Electoral s'ha de respectar."

 

El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que a Espanya hi ha, literalment, "presos polítics", en referència als líders independentistes empresonats i jutjats al Tribunal Suprem. Són declaracions a la Cadena Ser.

"Sí que hi ha presos polítics a Catalunya. És veritat que la JEC ha prohibit dir això als mitjans públics catalans, ho he de dir. Això vol dit que són a la presó per pensar? No. Ni tan sols a les dictadures s'anava a la presó per pensar. Ho són per una cosa que va dir Jordi Cuixart molt clarament: per un exercici de desobediència massiva. Qui fa un exercici de desobediència massiva sap que s'ha d'enfrontar amb la llei. Això ho hem dit, i ens han caigut molts pals per dir-ho, i és la veritat."

 

Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat la resolució de la JEC per titllar de "lamentable" que aquest organisme hagi hagut de fer "la feina del govern".

La decisió de la Junta Electoral tomba també l'acord de la provincial de Barcelona, que va considerar que TV3 no havia vulnerat la neutralitat informativa en la cobertura de la històrica manifestació del 16 de març a Madrid, que va aplegar partits diversos i una cinquantena d'associacions.

Ara consideren que es va vulnerar l'article 66 de la llei de règim electoral i ordena a la Corporació compensar els partits amb representació al Congrés que no van participar en la manifestació amb un programa de dues hores.

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut