Barcelona

Text íntegre del discurs del president José Montilla

Vull que aquestes primeres paraules siguin d'agraïment. Agraïment a la meva família, per haver-me fet costat en tot moment. Agraïment al president Maragall, per tot el que ha aportat fins ara a Catalunya, per la generositat humana i política que l'ha caracteritzat, per la seva visió de futur i per l'alt sentit de país que ha demostrat al llarg d'aquests anys. Agraïment al conjunt de les forces polítiques que conformen la majoria que ha fet possible la meva investidura i el futur programa i govern de Catalunya. Agraïment especial als ciutadans i ciutadanes que el dia 1 de novembre van votar la candidatura que jo mateix encapçalava. Vull expressar, finalment, el meu reconeixement al conjunt de forces polítiques amb representació parlamentària. Sàpiguen que, des d'aquest moment, com a president de la Generalitat, tindré la mà estesa per abordar les qüestions cabdals per al nostre país i per representar a tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Ho faré comptant amb tothom. Comptant amb les forces polítiques i comptant, especialment, amb la societat civil catalana. Amb els seus representants i interlocutors.

Actualitzat
Vaig dir, dijous passat al Parlament de Catalunya, que el que necessitem avui és una acció de govern eficient, que tingui com a objectiu crear les complicitats socials, econòmiques i culturals necessàries. Necessàries per desenvolupar-nos i créixer com a societat moderna, lliure, culta, solidària, equilibrada, desenvolupada econòmicament i respectuosa amb el medi ambient.

Això és el que la societat catalana espera de nosaltres. I no només espera, sinó que té tot el dret a exigir dels seus governants. És, aquesta, una responsabilitat que no assumiré pas tot sol.

Un grup d'homes i de dones estan disposats a dedicar la millor part de la seva vida a aquesta etapa de Catalunya i m'han fet confiança. És un privilegi i un capital humà, intel·lectual i polític poder liderar aquest equip pel progrés. Un equip de primera per guanyar el futur.

Estic convençut que, amb el nostre treball, avançarem en la construcció d'una Catalunya que, a més de sentir-se orgullosa del seu passat, emprengui esperançada l'horitzó de futur dels seus homes i dones. Una Catalunya compromesa amb la igualtat i la solidaritat amb els sectors més desvalguts de la nostra societat. Amb un govern que treballi per les persones que més dificultats tenen per aconseguir i mantenir la seva plena autonomia. Aquesta serà una de les meves prioritats personals, juntament amb les polítiques per assegurar l'emancipació dels joves.

La societat catalana és conscient del món obert en el qual vivim, i sap que necessita establir complicitats i aliances estratègiques en el món globalitzat. El meu serà un govern que estimularà la força emprenedora dels homes i dones del nostre país, especialment dels més joves. Que promourà un desenvolupament econòmic territorialment equilibrat i sostenible, buscant i generant oportunitats arreu. Perquè qualsevol indret del nostre país i perquè cadascuna de les nostres ciutats, barris, viles i pobles tenen el mateix dret a un futur millor. Poden comptar amb el meu compromís perquè sigui així.

En rebre l'honor de ser investit president de la Generalitat de Catalunya, assumeixo aquestes responsabilitats amb la consciència de ser el dipositari d'un llegat al servei del poble de Catalunya. Reconec el profund sentit històric de l'autoritat institucional que m'ha estat conferida. Assumeixo aquesta responsabilitat amb el convenciment que les meves accions i actituds -i les del meu govern- aniran encaminades a convertir aquesta autoritat institucional en lideratge del país.

Estic convençut que... si el govern de Catalunya treballa de valent i amb fermesa, si decideix amb autoritat democràtica, si confia en l'enorme potencial de la societat catalana donant-li el paper protagonista que ha de tenir, si es compromet a retre comptes amb transparència, si fa tot això, que els ben asseguro que ho farà, assolirà els objectius programàtics que vaig exposar dijous passat en el debat d'investidura.

Acomplint amb aquests compromisos estic segur que aconseguirem crear i garantir el clima de confiança política, social i cívica que necessita qualsevol país per afrontar els nous problemes des de l'esperança i la confiança en les seves possibilitats.

Vaig dir que vull que el meu govern tingui com a mots d'ordre els de pensar ordenadament, actuar racionalment i atendre càlidament. I els ben asseguro que serà així. Sé que, seguint aquesta línia d'actuació aconseguirem la confiança dels catalans i les catalanes.

No sóc un home donat a les citacions poètiques, però he trobat, en uns versos de Salvador Espriu a "La pell de brau" una manera inigualable d'expressar els meus sentiments més íntims, en el moment d'assumir la presidència de la Generalitat de Catalunya (vegeu text adjunt).

Així és com afronto la responsabilitat que des d'aquest mateix moment assumeixo: com el més humil dels servidors del poble de Catalunya.

Moltes gràcies.
Anar al contingut