Tambors d'eleccions a la tardor

Si el 31 de juliol el president Torra té totes les carpetes tancades per afrontar els rebrots de coronavirus, podria convocar eleccions

Meritxell Ortiz VilasecaActualitzat

Des que el 29 de gener el president Torra dona per acabada la legislatura i afirma que les relacions amb el soci de govern estan trencades, que busca la millor data al calendari per convocar eleccions.

Si abans de la pandèmia s'especulava amb unes eleccions a finals de primavera o a les portes de l'estiu, la Covid-19 ha estroncat els plans i ha deixat les eleccions en "standby".

Fins i tot, amb els pressupostos aprovats, quan l'oposició i fins i tot Esquerra el pressionava per convocar eleccions, el president anteposava primer la gestió de la crisi. És més, ha reiterat en diverses ocasions que "seria irresponsable posar una data quan encara no està controlat el virus".

Acabat l'estat d'alarma, amb l'etapa de represa encarrilada i la seva possible inhabilitació després de l'estiu, tot fa pensar que marcar una data cada vegada és més a prop.


El mes de juliol serà clau

El president té clar que vol ser ell qui convoqui les eleccions i evitar que les pròximes eleccions acabin sent convocades a remolc de decisions del Suprem, entre elles la seva inhabilitació.

Un cop premi el botó s'engegarà la maquinària electoral de 54 dies com marca la Loreg -recordem que encara avui Catalunya és l'única comunitat autònoma sense llei electoral pròpia-. I aquest mes de juliol acabarà sent clau. Aquesta setmana, ple i debat sobre la gestió de les residències durant la Covid-19, qüestió que va generar retrets entre els socis de govern durant la crisi.

Més plens, durant el 21, 22 i 24 de juliol. El 21, el president té previst que el govern aprovi el pla de recuperació post Covid-19, que ha de dur a la recuperació econòmica i social. Amb els pressupostos modificats i dona als departaments fins al 31 de juliol perquè reportin els plans de contingència per fer front als rebrots. Aquesta mateixa setmana, el 22, el Suprem ha citat Laura Borràs com a investigada.

El 25 de juliol, és el dia que Puigdemont ha marcat al calendari per a la constitució del nou partit després de no entendre's amb la direcció del PDeCAT.

Justament, el mateix cap de setmana que el PDeCAT té previst fer el seu consell nacional, decisiu per debatre el seu encaix amb Junts per Catalunya.

Si el 31 de juliol el president pot tancar la carpeta del seu pas per la presidència de la Generalitat, malgrat no esgotar la legislatura fins al 2021, seria el moment d'anunciar quan seran les eleccions.

 
 
 
 

El 4 d'octubre, possible data?

En alguna ocasió ha manifestat que entre l'11 de setembre i el 4 d'octubre ja li semblaria bé, sempre que el virus ho permeti i no es torni a descontrolar. Si pels volts de l'11 d'agost signa el decret de convocatòria comença el compte enrere: 17 de setembre, inici de campanya; el mateix dia que el Suprem veurà el recurs sobre la inhabilitació del president Torra.

Campanya que començaria una setmana després de la Diada, i la seguirien un reguitzell de dates simbòliques per a l'independentisme. L'1 d'octubre s'emmarcaria en un final de campanya i el 3 recauria en plena jornada de reflexió. Data aquesta, la del 4 d'octubre, que als republicans els sembla bé.

 

 
ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut