Torra: "Anunciaré la data de les eleccions quan s'hagin aprovat els pressupostos"

El president de la Generalitat ha assegurat que "aquesta legislatura ja no té recorregut polític" a causa del "deteriorament de la confiança mútua" entre els socis de govern

RedaccióActualitzat

Quim Torra convocarà eleccions anticipades després que s'hagin aprovat els pressupostos de la Generalitat.

 "Vull comunicar-vos que, una vegada s'hagin aprovat els pressupostos al Parlament, anunciaré la data de les eleccions."


Amb aquest anunci ha tancat Torra la declaració institucional que ha fet aquest migdia al Palau de la Generalitat. El president ha afegit que, quan convoqui les eleccions, ho farà "amb la mirada posada sempre en allò que sigui millor per al país".

 

(EFE/Quique García)

 

També ha defensat que cal recuperar la "unitat" independentista per complir el "mandat del primer d'octubre".

"[Convocaré] unes eleccions que han de servir per refer el mandat democràtic d'un país que vol democràcia, justícia i llibertat. Hem d'avançar cap a l'objectiu de culminar el mandat del primer d'octubre, és a dir, la independència, retrobant-nos tots en la unitat."

"És imprescindible tornar a donar la paraula a la ciutadania per renovar el mandat polític del 21 de desembre del 2017."

"Vull un país que respecti un principi de radicalitat democràtica, on els governs i els parlaments funcionen a base de majories i confiances, i que, quan aquestes no es tenen, siguin sempre els ciutadans els que decideixin les noves majories i les confiances renovades."


Legislatura sense recorregut polític

Gairebé set minuts abans de pronunciar aquestes paraules, Torra ha obert la seva declaració defensant que "aquesta legislatura ja no té més recorregut polític". I ha parlat de "deteriorament de la confiança mútua" entre els socis de govern".

"Els dos socis de govern encarem el camí cap a la independència d'una forma que ha comportat el deteriorament de la confianca mútua que es necessita en els moments més decisius."


Torra ha situat el moment crucial d'aquest trencament en el ple del Parlament de dilluns: "Es va permetre que una decisió d'un òrgan incompetent em deixés sense el meu escó de diputat", ha argumentat.

 

(EFE/Quique García)

 

Ha carregat contra la decisió adoptada pel president del Parlament, Roger Torrent, d'acceptar la retirada de la condició de diputat de Torra ordenada per la Junta Electoral.

"La presidència del Parlament va permetre deixar a la intempèrie la presidència de la Generalitat mitjançant una decisió que fins feia uns dies no era compartida per la majoria de la cambra."

"S'ha desprotegit la institució de la presidència, despullant-la de la condició de diputat, i això posa en risc permanent el govern de Catalunya."

"Aquests dies som davant d'un nou intent de cop d'estat. Per vies irregulars es vol defensar el govern i era imprescindible defensar la sobirania del Parlament, que és qui pot treure i posar presidents."


També ha insistit en la manca d'unitat entre els socis de govern i en la necessitat de recuperar-la.

"El govern, cap govern, no pot funcionar sense unitat, sense una estratègia comuna i compartida en qüestions fonamentals i sense lleialtat entre els seus socis."

"Hem de recuperar un rumb d'unitat, d'estratègies conjuntes i de refer lluites compartides que avui s'ha esmicolat per decisions no consensuades i ni tan sols informades. "


Amb tot, i malgrat donar per acabada la legislatura, Torra ha defensat la necessitat d'aprovar els pressupostos, acordats amb els comuns, tot apel·lant a la conveniència de posar el país davant de la confrontació partidista. Cal recordar que seran els primers pressupostos després de tres anys.

"En aquests moments, en què constatem que la legislatura ha arribat al cap del camí, és l'hora de la màxima responsabilitat: cal posar el país i les seves necessitats per damunt de qualsevol interès partidista o personal. Aquest país, la seva gent, necessita que aprovem uns pressupostos que han d'ajudar a resoldre molts dèficits socials i moltes necessitats urgents."

"Cal que els pressupostos del 2020, ara que hem arribat a un acord per aprovar-los al Parlament, facin el seu camí."


Torra ha anunciat que "aquesta tarda seran aprovats pel consell executiu" i que ja ha demanat al vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que els porti al Parlament "tot seguit".


Es manté la reunió amb Sánchez

En aquest mateix sentit, Torra ha anunciat que manté la voluntat de reunir-se amb Pedro Sánchez, el president del govern espanyol.

"També tinc la responsabilitat i la determinació d'explorar la voluntat real del govern espanyol per una negociació de debò, que abordi el conflicte polític del nostre país."

"Vull comprovar si té voluntat de posar fi a la repressió i respectar els principis democràtics més elementals. És amb aquest objectiu que la setmana vinent em reuniré amb el president Sánchez."


La reunió amb Sánchez s'havia anunciat, precisament, aquest dimarts, hores abans que s'anunciés la declaració institucional de Torra.

Serà la primera d'una ronda de reunions del president del govern espanyol amb els presidents autonòmics, anunciada per Sánchez arran de la seva investidura, el 7 gener.

Quan va rebre l'encàrrec del rei de formar govern, Sánchez va comunicar que trucaria a tots els presidents autonòmics abans de la investidura, també a Torra, a qui havia rebutjat diverses trucades telefòniques arran de les protestes contra la sentència del procés.

Després de ser investit, Sánchez va trucar a Torra el 17 de desembre i tots dos van instar-se a mantenir una trobada. El govern espanyol va proposar fer-la a Barcelona i el govern va proposar diverses dates. Al final, la data escollida ha estat el 6 de febrer, dijous de la setmana que ve.


La Moncloa, a l'aguait

De moment, no hi ha hagut cap valoració de l'entorn de Sánchez a l'anunci de Torra d'aquest migdia.

El que sí que TV3 ha pogut saber és que la compareixença del president de la Generalitat s'ha seguit en directe des de diverses sales del Congrés dels Diputats

 

Autodeterminació, mediació i desfranquització, entre les 21 demandes de Torra a Sánchez
Quim Torra i Pedro Sánchez reunits al Palau de Pedralbes de Barcelona el desembre de 2018 (ACN)

 

Després del consell de ministres d'aquest dimarts, La Moncloa esperava que l'escenari polític actual a Catalunya no condicionés la posada en marxa de la taula de diàleg entre els dos governs, pactada entre ERC i el PSOE.

Preocupa que l'avançament electoral a Catalunya pugui afectar l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, perquè els càlculs del govern espanyol són poder aprovar-los a l'estiu i això podria coincidir amb la campanya electoral o amb el procés electoral català.

En aquest sentit, cal recordar que el vot d'ERC pot ser clau en l'aprovació dels pressupostos de Sánchez. Per tant, s'ha de veure com les paraules de Torra podran afectar l'aprovació d'uns pressupostos clau per a la governabilitat d'Espanya.


Anunci a mitjanit

La compareixença del president -consensuada amb l'expresident Carles Puigdemont- havia estat anunciada poc abans de la mitjanit d'aquest dimarts.

No se n'ha filtrat cap detall, però Torra l'ha explicada aquest matí, abans de comparèixer, als consellers del PDeCAT, al president del partit, David Bonvehí, i al vicepresident del govern, Pere Aragonès.

 

(EFE/Quique García)

 

La declaració institucional ha obligat a canviar l'agenda del govern el dia que estava marcat al calendari com el de la presentació dels pressupostos.

També ha obligat a traslladar a la tarda la reunió del consell de govern, prevista inicialment per a aquest matí.


Discrepàncies entre els socis

L'anunci de la declaració institucional de Torra, d'altra banda, arriba després de la treva entre Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya propiciada per la compareixença, aquest dimarts, al Parlament, de sis exconsellers empresonats davant la comissió del 155.

Dilluns, les discrepàncies entre els dos socis de govern es van fer evidents arran de l'ordre de la Junta Electoral de retirar l'acte de diputat a Torra.


De la "responsabilitat" al cessament, les reaccions a Torra

L'expresident Carles Puigdemont, amb qui Torra havia consensuat la declaració institucional, ha volgut agrair la "responsabilitat" i la "lleialtat" del seu successor.

 

 

El president del PDeCAT, David Bonvehí, també considera que Torra ha actuat amb "responsabilitat" quan ha prioritzat l'aprovació dels pressupostos.

 

 

Des dels comuns, que havien acordat els comptes de la Generalitat amb el govern, el diputat al Congrés Jaume Asens considera que Torra ha optat per "una sortida digna".

 

El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, considera que no té sentit aprovar els pressupostos abans de convocar eleccions.

 

Des de Ciutadans ha parlat el portaveu parlamentari, Carles Carrizosa. Ha demanat a Pedro Sánchez que desconvoqui la reunió del 6 de febrer i que cessi Torra del seu càrrec.

El Partit Popular també ha reclamat el cessament de Torra, contra el qual presentaran una querella per "usurpació de funcions", segons ha anunciat el president dels conservadors, Pablo Casado

 

Per part d'ERC no ha comparegut cap responsable del partit, que ha preferit emetre un comunicat en què no fan retrets a Torra i respecta la seva decisió, donant també per acabada la legislatura.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut