Marta Pascal durant la seva intervenció com a secretària general del PNC (ACN/Gerard Vilà)>
Marta Pascal durant la seva intervenció com a secretària general del PNC (ACN/Gerard Vilà)

Pascal, líder del nou Partit Nacionalista de Catalunya, que defensa la via escocesa

El PNC descarta la via unilateral i aposta per un referèndum pactat amb l'Estat

RedaccióActualitzat

El projecte el País de Demà, conegut com a Grup de Poblet, culmina el seu pas a la política. Aquest dissabte ha fundat el Partit Nacionalista de Catalunya, sota la direcció de Marta Pascal. El PNC descarta la via unilateral i aposta per un referèndum pactat amb l'Estat.

El PNC és la cristal·lització de l'objectiu que el Grup de Poblet es va marcar al març: la creació d'una nova opció electoral del catalanisme moderat. El Partit Nacionalista de Catalunya fa a Girona el seu congrés fundacional, en què ha triat la direcció del partit. Marta Pascal és la nova secretària general de la formació, amb el 91% dels vots. Era l'única candidata que s'havia presentat per liderar-lo, amb l'exdiputat de Convergència i Unió Àlex Moga com a secretari d'Organització.

Olga Tortosa ha estat elegida com a presidenta del partit i Dolça González com a defensora del militant, amb un 89% de vots favorables i un 11% d'abstencions.

Pascal ha assumit la secretaria general allunyant-se de Junts per Catalunya i reivindicant un espai "d'acord i transversal".

"El que no compartim són plantejaments de confrontació. Tenim vocació de trobar-nos amb molta altra gent, sempre que sigui en sentit positiu."

En relació amb el referèndum, la formació ha tornat a deixar clara l'aposta per acordar-lo juntament amb l'estat espanyol i ha defugit la unilateralitat. "El nostre model és la via escocesa, així ho hem dit sempre", ha assenyalat Pascal.

"Nosaltres vam fugir del plantejament d'un referèndum unilateral, considerem que aquí hi ha un marc legal que s'ha de respectar, i si les lleis no agraden, les hem de poder canviar, però el nostre plantejament de solució política passa per un acord a l'escocesa, un referèndum pactat."

Pascal ha confirmat que el Partit Nacionalista neix amb la voluntat de ser ja un actor polític en les pròximes eleccions, reivindicant l'entesa sense blocs ni trinxeres.

 

Marta Pascal al congrés del PNC
Marta Pascal al congrés del PNC (Glòria Sánchez/Europa Press)


A la imatge del PNB

El Partit Nacionalista de Catalunya busca emular el PNB amb un espai en què es puguin trobar còmodes des d'opcions catalanistes fins a independentistes passant pel sobiranisme.

Sobre quina relació tenen amb el PNB - el president, Andoni Ortuzar, ha enviat un vídeo saludant la creació del partit -, Pascal ha respost que per ara és de "concòrdia" i que no tenen cap relació "formal i establerta" amb els nacionalistes bascos.

Respecte al nom del partit, Pascal ha indicat que, per a ells, el concepte de nacionalisme té referents "en el PNB i també en Escòcia", i ha insistit que la seva vocació és la d'un nacionalisme "ampli, integrador i inclusiu".

A banda de Pascal, al PNC hi ha altres dirigents històrics del PDeCAT, com Jordi Xuclà i Carles Campuzano, que fa poc va estripar el carnet. L'exdiputat al Congrés, que no formarà part de l'executiva, defensa el diàleg sense renúncies.

"Hem de buscar una solució que no impedeixi cap de les aspiracions legítimes que hi ha a Catalunya i que no imposi cap d'aquestes aspiracions. Els nostres somnis no poden ser els malsons de la resta de catalans."

En el document marc que la formació ha aprovat aquest dissabte, el PNC proposa un acord de "conveniència" per recuperar de manera urgent la relació entre Catalunya i l'Estat.

 

Retret del president Torra

Sobre el nou partit s'ha posicionat el president Quim Torra a través d'una piulada a Twitter. Torra fa referència al document fundacional del Partit Nacionalista de Catalunya i retreu a la formació els seus plantejaments "amb presos polítics i exiliats, el dret d'autodeterminació negat i la Generalitat vexada per l'estat d'alarma".

 

De Convergència al PDeCAT i una nova opció

El 2016, les sigles de Convergència es refundaven en el Partit Demòcrata de Catalunya, avalat per Artur Mas i que va ser liderat per Marta Pascal i després per David Bonvehí.

El PDeCAT es manté avui amb el lideratge de David Bonvehí i Míriam Nogueras. Aquest divendres se sabia una proposta dels exconsellers empresonats Forn, Rull, Turull, i Puig, exconseller a l'exili, demanant que el partit quedi integrat a Junts per Catalunya i d'aquí sis mesos es voti si es dissol o es manté.

Una part del partit ha marxat a la nova opció de Marta Pascal. No és l'únic partit. Dels sectors no independentistes de l'herència convergent també han nascut altres formacions, com la Lliga Democràtica, Lliures o Convergents i Units per Avançar, en què hi ha exconsellers i alts càrrecs de l'antiga Convergència i Unió que, en alguns casos, han fet sinergies amb altres exmilitants del PP o el PSC.

ARXIVAT A:
Procés catalàPDeCAT
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut