Els trens no surten de les estacions d'origen (Renfe)

Restablerta l'alta velocitat després d'un dijous de retards i cancel·lacions

Els trens d'Iryo circulen fora de l'horari previst i els usuaris denuncien manca d'informació per part de l'operadora

RedaccióActualitzat

Restablerta la circulació dels trens d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid després d'un dijous marcat per retards de més de cinc hores i cancel·lacions que han afectat almenys 400 persones que volien viatjar des de Barcelona-Sants amb Renfe, i un nombre indeterminat d'usuaris dels altres operadors, Iryo i Ouigo, que no han ofert dades.

Cua d'usuaris d'Iryo, que circula amb retards (CCMA)

Aquest matí, però, es registren retards en els combois de l'operadora Iryo. El que havia de sortir a les 7.05 ho ha fet a les 7.32, i el següent, previst per a les 8.10, sembla que sortirà cap a les 10, segons missatges que han rebut els usuaris, que es queixen d'informacions contradictòries.

També s'han anunciat retards en l'arribada dels trens d'Iryo procedents de Madrid: el que havia de ser a Sants a les 8.35 està anunciat per a les 9.30, i el de les 9.10 està anunciat a les 9.26. Igualment, l'AVE que havia d'arribar a Sants a les 9.20 està anunciat per a les 9.32.


Tarda-vespre de confusió i tensió

Dijous al vespre, a Barcelona-Sants s'hi han viscut fins i tot moments de tensió quan Renfe, l'operador de l'AVE, ha anunciat que cancel·lava la circulació dels seus combois després que, cap a les 9 del vespre, s'havia restablert el servei, interromput arran d'una incidència a Guadalajara. 

Excepcionalment, per acollir les persones que s'han quedat sense tren, Barcelona-Sants s'ha mantingut oberta tota la nit.

Al final, de tota manera, un tren gestionat per Renfe ha sortit cap a Madrid entre quarts de dues i les 2 de la matinada.

La incidència ha afectat les diferents operadores que ofereixen servei en aquesta línia (ACN/Guifré Jordan)

La incidència que ha afectat el trànsit ferroviari d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid tota la tarda i el vespre de dijous ha passat entre les estacions de Brihuega i Las Inviernas, quan passaven pocs minuts de dos quarts de quatre de la tarda, per un problema en l'explotació ferroviària que ha afectat el sistema d'electrificació.

Renfe ha atribuït l'aturada al temporal de pluja i vent que s'ha registrat aquest dijous al centre de la Península pel pas de la borrasca Aline. Adif, el gestor de la infraestructura ferroviària, també ha assegurat que aquesta "sembla la causa més probable de la incidència".

A Catalunya, per aquesta incidència, s'ha activat el pla Ferrocat en fase de prealerta.
 

Només ha sortit algun tren al vespre

Després de més de cinc hores sense servei, cap a les 9 del vespre, la megafonia de l'estació de Sants ha començat a anunciar que els passatgers que havien d'agafar el tren de les 5 de la tarda podien pujar-hi.

Enmig de la confusió dels usuaris, a aquella hora han sortit trens de totes les companyies que operen a la línia.

La companyia estatal ha anul·lat els AVE i AVLO previstos (CCMA)

Ho han fet amb un marge d'uns 15 minuts entre un comboi i l'altre, però, a partir d'aquí, Renfe ha anunciat que cancel·lava la resta de serveis del dia i ha ofert als afectats l'opció de canviar de bitllet o retornar-los els diners, però sense cap alternativa per passar la nit.

En canvi, Iryo ha pogut fer sortir els seus 6 combois afectats, i també la francesa Ouigo els seus 2 trens. De tota manera, com que els retards van superar les 3 hores, reemborsaran els diners del trajecte.

La incidència també ha causat la cancel·lació d'almenys un viatge previst entre Barcelona i Figueres, perquè l'havia d'operar un tren que no ha pogut arribar des de Madrid.


Dos trens aturats al tram afectat

El problema a la infraestructura elèctrica de les vies ha provocat que dos trens hagin quedat aturats a la tarda al tram entre Brihuega i Las Inviernas, un de l'operadora estatal Renfe i un altre de la companyia ferroviària de baix cost Iryo, que havia sortit de Barcelona i tenia previst arribar a Madrid a les 16.40.

Les pantalles del tren Iryo que ha quedat aturat (Joan Baqués)

"Un altre operador ha produït danys a la catenària. Esperem instruccions d'Adif per reprendre el servei. Els mantindrem informats", explica un missatge que han rebut des d'Iryo els viatgers d'aquest tren.

Un d'ells ha detallat a EFE que després d'estar més de mitja hora aturats a uns cent quilòmetres de Madrid, el tren s'ha desplaçat cap enrere per canviar de via.

L'avaria s'ha produït en un sistema d'electrificació, compost per catenària i pantògraf, l'aparell que uneix el tren a la línia d'alimentació.


Tarda de fortes pluges al centre de la Península

L'Agència Estatal de Meteorologia ha activat l'alerta taronja per vent i groga per pluges a la zona on s'ha registrat la incidència.

Al seu pas pel centre peninsular, la borrasca Aline ha obligat a decretar l'alerta vermella a Madrid entre les tres i les sis de la tarda per condicions meteorològiques adverses, amb previsions de ratxes de vent de fins a 62 quilòmetres per hora a la capital espanyola.

Hi ha hagut talls en diverses línies de metro de Madrid i al servei de Rodalies Renfe, així com a les carreteres d'accés a la ciutat, i inundacions en carrers i hospitals.

Segons ha informat l'AEMET, al parc del Retiro hi han caigut 90 l/m² de nou del matí a sis de la tarda, rècord absolut en 24 hores en tota la sèrie històrica.

ARXIVAT A:
AVE
Anar al contingut