"No és vocació, és explotació": el col·lectiu d'infermeres torna al carrer el 4t dia de vaga

El conseller de Salut, Manel Balcells, defensa el conveni de l'Institut Català de la Salut, però s'obre a fer-hi millores

RedaccióActualitzat

Quarta jornada de la vaga indefinida del sector de la infermeria. Està convocada per Infermeres de Catalunya, un dels sindicats no majoritaris, que representa treballadores tant de l'Institut Català de la Salut (ICS) com dels centres concertats.

Les professionals mobilitzades rebutgen el tercer conveni de l'ICS, que el Departament de Salut ja ha firmat amb altres sindicats. També exigeixen que les reconeguin professionalment com a graduades universitàries que són, i no com a diplomades.

Els manifestants, que demanen la dimissió del conseller Balcells, han arribat davant del Departament de Salut (3Cat)

Segons les dades fetes públiques pel Departament de Salut, fins a les 12 del migdia la vaga ha tingut un seguiment del 9,8% en el torn de matí, i del 0,3% en el torn de nit.

Pel que fa a la manifestació, hi han participat unes 2.500 persones, segons fonts de la Guàrdia Urbana.


Balcells admet el malestar, però defensa el conveni de l'ICS

Durant la manifestació s'ha demanat la dimissió del conseller de Salut, Manel Balcells, que, coincidint amb la protesta, ha comparegut davant dels mitjans.

El responsable de Salut del govern ha defensat el conveni de l'ICS, tot i que ha admès "el malestar significatiu" en alguns col·lectius. "L'acord és bo, però no és suficient", ha dit.

Pel que fa al reconeixement com a graduades, Balcells ha assenyalat com a "prioritat específica de negociació" modificar les categories professionals dels empleats públics.

Aquest canvi --una demanda històrica--, necessari perquè infermeria pugi al grup A1 (el mateix que els metges) i també per introduir millores per als tècnics superiors i els tècnics en cures d'auxiliar d'infermeria (TCAI), és competència del govern espanyol.

La manifestació d'aquesta quarta jornada de vaga ha tallat la Diagonal (3Cat)

Balcells ja ha anunciat una reunió per a les pròximes setmanes amb la nova ministra de Sanitat, Mónica García, per abordar de manera "bilateral" aquest assumpte i altres.


"No és prioritari", diu el ministeri

A preguntes de TV3, des del Ministeri de Sanitat, però, ja han dit que és un tema que afecta el col·lectiu a tot Espanya, que el tenen sobre la taula i que es plantegen abordar-lo durant aquesta legislatura, però que no és prioritari.

"Si hi ha voluntat, tot és fàcil", ha contestat el conseller quan li han preguntat sobre què s'espera d'aquesta negociació amb el govern espanyol.

Durant la roda de premsa, Balcells també ha deixat clar que no es reobrirà el conveni ja signat --al gener està previst que els canvis es notin ja en les nòmines dels empleats de l'ICS--, però sí que s'ha compromès a estudiar millores per altres vies.


Acusen Balcells de "tirar pilotes fora"

Des del sindicat Infermeres de Catalunya ja han respost a les declaracions del conseller, al qual acusen de "tirar pilotes fora". Argumenten, també, que "moltes coses" depenen de la Generalitat i no del govern espanyol.


En altres missatges a la xarxa també acusen Balcells de no escoltar-les i de "menyspreus constants".


Tècnics i auxiliars també surten al carrer

A banda de les infermeres, aquest divendres també s'han mobilitzat els tècnics sanitaris i els auxiliars d'infermeria.

Volen unes millores salarials proporcionals a les obtingudes per metges i infermeres, i també un augment de personal i reduir la jornada de treball a 35 hores.

Balcells ha assegurat que es podran beneficiar de la pujada de categoria, si el govern espanyol l'aprova. També, que tindran més veu en els grups de treball que es crearan per col·lectius professionals.


Mobilització fins al Departament de Salut

Pel que fa a la manifestació convocada per aquest divendres, ha començat a les 10 del matí a la plaça Pius XII de Barcelona. Des d'allà, han anat cap a la plaça de Maria Cristina per la Diagonal, que ha quedat tallada en tots dos sentits de circulació fins a les 11.45, i han continuat fins al carrer de Numància.


El tall també ha afectat la circulació dels autobusos, que han alterat el seu recorregut habitual:


Un cop a Numància, han baixat per aquest carrer fins a arribar a la seu del Departament de Salut, a la Travessera de les Corts, on la mobilització ha acabat cap a les 13.30.

La manifestació, al seu pas per la Travessera de les Corts (3Cat)

Infermeres de Catalunya ha denunciat que els Mossos hagin blindat el recinte on hi ha el Departament, per impedir-hi l'entrada de manifestants.


Aclariment de SATSE: cap suport a la vaga

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya, majoritari dins el col·lectiu i un dels signants de l'acord que Infermeres de Catalunya rebutja, ha expressat aquest dijous a la nit el seu "suport total" a les infermeres.

Aquest divendres, però, ha emès un segon comunicat, en què vol deixar clar que "en cap moment" parlaven de suport a la vaga, sinó que el missatge "es referia al malestar de la professió".  

La vaga va començar dimarts, amb una manifestació pel centre de Barcelona que va mobilitzar unes 3.000 persones. Aquest dijous, la vaga va tenir un seguiment del 3,7 % en el torn de matí i del 4,7 % en el de tarda, xifres inferiors als dies precedents.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut