El primer ministre de Suècia i el secretari d'Estat dels EUA aplaudeixen després d'oficialitzar l'entrada a l'OTAN
El primer ministre de Suècia i el secretari d'Estat dels EUA aplaudeixen després d'oficialitzar l'entrada a l'OTAN (Reuters/Amanda Andrade-Rhoades)

Suècia entra oficialment a l'OTAN, que ara és "més forta" i ja abasta tot Escandinàvia

L'adhesió, que havia de ser exprés, es culmina 22 mesos després i quan s'han compert dos anys de la invasió de Rússia a Ucraïna

RedaccióActualitzat

Suècia ja és el membre 32è de l'OTAN. El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha entregat els protocols d'ingrés al secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, en representació dels Estats Units, líder de l'aliança militar occidental nascuda de la Guerra Freda.

Tant Kristersson com Blinken ho han qualificat de "dia històric" i han assenyalat la necessitat d'enfortir l'aliança davant l'amenaça de Rússia.

Per la seva banda, el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ho ha celebrat a la xarxa X assegurant que "l'adhesió fa l'OTAN més forta, Suècia més segura i tota l'Aliança més segura".


I en un comunicat encara hi afegeix que l'entrada de Suècia demostra que l'OTAN "segueix oberta i que qualsevol nació té dret a seguir el seu propi camí".

Canvi de guàrdia a les portes del Palau Reial d'Estocolm (Reuters/Tom Little)


22 mesos per a una adhesió que havia de ser "exprés" 

D'aquesta manera, Estocolm deixa enrere dos segles de neutralitat dos anys després que Rússia va envair Ucraïna. El procés d'entrada ha durat 22 mesos per les reticències de Turquia i Hongria, malgrat que inicialment es va plantejar com un procés accelerat a causa de la guerra.

Amb Suècia, tots els països escandinaus pertanyen a l'OTAN. I és que Finlàndia va fer mateix pas fa onze mesos. Tots dos països van demanar-ne l'adhesió el maig del 2022, només uns mesos després de l'inici de guerra.

Amb l'entrada a l'OTAN, Suècia es beneficiarà de la garantia de suport mutu per a tots els països membres en cas d'atac, mentre que l'Aliança sumarà una àmplia flota de submarins suecs i també incrementarà el nombre d'avions militars al Bàltic.

Un cop conclosos tots els tràmits, es preveu que aquest dilluns s'alci la bandera de Suècia a la seu de l'OTAN a Brussel·les en un acte en què s'escenifica tradicionalment la incorporació del nou aliat.

Moscou, com en cada ampliació, ha advertit que ho considera un acte agressiu.

ARXIVAT A:
RússiaSuècia OTAN
Anar al contingut