Cap Canaveral

Stephen Hawking experimenta la falta de gravetat

El físic britànic Stephen Hawking ha fet realitat el seu somni de sentir la sensació de falta de gravetat. Ha estat a cap Canaveral, a Florida, amb un viatge molt particular que l'ha portat fins als límits de l'atmosfera, precisament a ell, que és un especialista mundial de la gravetat. Hawking, que té esclerosi lateral amiotròfica i va en cadira de rodes des de fa quatre dècades, ha pogut experimentar la lleugeresa que suposa l'absència de gravetat a bord d'un avió Boeing 727 modificat. El científic ha qualificat l'experiència de "meravellosa" i ha dit que li hauria agradat "seguir i seguir" en la ingravidesa.

Actualitzat
"Ha estat increïble. La part de gravetat zero ha estat fabulosa. Hauria volgut seguir i seguir" ha declarat Hawking després de tornar del seu viatge fins als límits de l'atmosfera. L'aparell que li ha permès experimentar la ingravidesa s'ha enlairat a uns 10.000 metres d'altitud a un angle de 45 graus i després s'ha deixat caure en picat fent flotar els seus passatgers uns 2.500 metres, en una maniobra que ha durat 30 segons.

L'autor del llibre "Brevíssima història del temps", de 65 anys, ha rebut l'atenció constant d'un equip mèdic dins d'un avió especialitzat a recrear moments d'ingravidesa gràcies a les variacions d'altitud. "Vull demostrar al món, que qualsevol persona pot sotmetre's a aquest tipus d'experiència" ha dit el científic.

El pilot s'ha adaptat a les reaccions de Stephen Hawking, que des dels 22 anys té una esclerosi lateral amiotròfica. Hawking té una musculatura molt debilitada per la malaltia de Charcot, es desplaça en una cadira de rodes i s'ha de comunicar per mitjà d'un sintetitzador vocal lligat a un ordinador. Malgrat tot, la malaltia no ha impedit a Hawking convertir-se en un eminent físic mundial i avançar en el coneixement de la teoria del Big Bang, una de les seves àrees d'interès. Ara, tampoc no ha impedit a Hawking flotar i animar tothom a fer excursions al límit de l'atmosfera.

Stephen Hawking ha pogut fer aquest viatge de manera gratuïta, convidat per l'empresa Gravity Zero, que normalment fa pagar a aquest tipus de turistes especials al voltant d'uns 3.500 dòlars. Per Hawking, no obstant, "no es tracta només d'un gest de relacions públiques, sinó que aquest tipus d'empreses privades són necessàries i a mesura que es facin més viatges el turisme espacial serà cada cop més assequible". L'astrofísic ha dit després de baixar de l'avió que aquests viatges són importants perquè "en última instància, la supervivència de la humanitat residirà en la seva capacitat de propagar-se a través de l'espai".

En la roda de premsa anterior al viatge, el britànic ja ha avançat que espera que aquesta experiència li permeti fer més endavant un viatge espacial turístic amb la companyia Virgin Alantic, del britànic Richard Branson, que preveu oferir aquesta novetat a partir del 2009.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut