Sondeig: victòria del PSC a Catalunya amb un triple empat d'ERC, Junts i PP en el segon lloc

Sumar perdria un diputat i es quedaria amb 6, la CUP baixaria de 2 a 1 i l'extrema dreta de Vox obtindria 1 o 2 parlamentaris, segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio

Actualitzat

El PSC s'imposaria clarament a Catalunya en les eleccions generals d'aquest 23 de juliol, segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio.

Tot i que el sondeig elaborat per Sigma 2 dona una clara victòria al PP al conjunt de l'estat, a Catalunya la candidatura encapçalada per Meritxell Batet desbancaria Esquerra, guanyadora en els comicis del novembre de 2019, i obtindria 13 diputats.

Si es confirmés aquest resultat, seria la tercera victòria electoral consecutiva del PSC a Catalunya, després de les eleccions al Parlament del 2021 i les municipals del maig passat.


Possible triple empat en la segona posició

Al darrere dels socialistes, hi hauria un possible triple empat entre Esquerra, Junts i PP. Les dues formacions independentistes obtindrien 9 diputats cadascuna. La llista encapçalada per Gabriel Rufián perdria 4 dels 13 diputats que té actualment, mentre que la candidatura de Míriam Nogueras en sumaria un més dels que va aconseguir Junts fa quatre anys.

El PP experimentaria una gran pujada respecte al 2019 i passaria de dos diputats a una forquilla de 8 o 9. Tot i no tenir garantit el novè diputat, l'enquesta dona a la llista de Nacho Martín Blanco una intenció de vot superior a la de Junts i serien la tercera força més votada a Catalunya.

Darrere d'aquest triple empat hi hauria Sumar. La candidatura encapçalada per Aina Vidal perdria un diputat respecte als resultats que fa quatre anys va obtenir Jaume Asens al capdavant d'En Comú Podem i n'obtindria 6.

L'extrema dreta de Vox es quedaria amb una forquilla entre 1 i 2 diputats. La llista Juanjo Aizcorbe mantindria la representació de fa quatre anys o perdria un parlamentari.

La CUP baixaria dels dos diputats que té actualment a un i Albert Botran conservaria l'escó al Congrés dels Diputats.


15 anys sense una victòria del PSC en unes generals

L'última vegada que els socialistes van guanyar unes eleccions generals a Catalunya va ser l'any 2008, quan la candidatura liderada per Carme Chacón va aconseguir 25 dels 47 escons que hi havia aleshores a les demarcacions catalanes. El PSC, que havien guanyat totes les eleccions generals a Catalunya des de l'any 1977, no ho han tornat a fer.

L'any 2011, en els comicis que Mariano Rajoy va guanyar per majoria absoluta, les eleccions a Catalunya les va guanyar per primera vegada Convergència i Unió, liderada per Josep Antoni Duran i Lleida.

Quatre anys més tard, la primera força a Catalunya va ser En Comú Podem, encapçalada per Xavier Domènech, que va tornar a guanyar en la repetició electoral de l'any següent.

L'abril del 2019, el partit més votat va ser Esquerra Republicana, que guanyava unes eleccions generals per primera vegada. Les eleccions es van haver de repetir set mesos més tard i les va tornar a guanyar la llista liderada per Gabriel Rufián.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCPPCUPVoxEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut