Resultats a Catalunya

El PSC es distancia a Catalunya, CiU resisteix i ERC perd el grup propi

El resultat de les eleccions generals dóna els socialistes com a clars vencedors a Catalunya. El PSC guanya a les quatre circumscripcions i incrementa el nombre de diputats més que mai, fins als 25. Els socialistes es distancien així de Convergència i Unió, que ha guanyat 11 diputats. El PP es recupera sensiblement i suma un escó més, fins a 7, que el situen en tercer lloc a Catalunya. Esquerra registra una forta davallada i, amb només 3 diputats, es queda sense grup propi. ICV-EUiA finalment no ha aconseguit mantenir els 2 diputats i n'ha perdut un. La participació ha arribat al 70,9%.

Actualitzat

Catalunya ha tornat a tenir un pes important en la victòria dels socialistes a les eleccions generals d'aquest 9 de març. El PSC ha contribuït al sac del PSOE aportant-hi més diputats que mai, 25 en concret (fins ara n'hi tenia 21). Convergència i Unió, per la seva part, manté l'electorat del 2004 i, a l'hora de traduir-ho en escons, la federació nacionalista ha guanyat un escó més i ha obtingut 11 diputats. La segueix el Partit Popular, que també suma un escó més i se situa en 7.

A la banda dels que hi perden se situa, en primer lloc, Esquerra Republicana de Catalunya, que perd més de la meitat de suports. Això vol dir que passa dels 8 diputats que té actualment als 3, i perd el grup propi. Ciutadans no ha obtingut cap escó per al Congrés en aquests comicis. ICV-EUiA tenia 2 diputats i a última hora n'ha perdut un.

La participació dels catalans ha baixat cinc punts respecte a aquell 2004 marcat pels atemptats de l'11-M. El percentatge s'ha situat en el 70,9%. Encara en percentatges, el PSC s'ha emportat el 45,7% dels vots. CiU es consolida com a segona força en unes eleccions generals i s'ha apuntat el 20,98%. El PPC esdevé la tercera força amb el 16,39% dels vots. ERC perd més de la meitat dels vots i se situa en el 7,86% i ICV-EUiA obté el 4,93% dels vots. D'aquesta manera s'han repartit, segons la llei d'Hondt, els 47 diputats que s'elegien a Catalunya.

Per circumscripcions

A Barcelona, el PSC s'imposa i és on obté més diputats en el còmput de tot Catalunya. N'arreplega 16 (14, el 2004). CiU guanya 7 escons per Barcelona. El PP manté els 5. Esquerra perd 2 dels 4 escons que havia obtingut el 2004, i ICV obté 1 diputat, un menys que fa quatre anys.

A Tarragona, també guanya el PSC i obté 4 diputats (en tenia 3). Convergència i Unió es manté en 1 diputat. El PP conserva el diputat que tenia i Esquerra ha perdut l'únic diputat que va aconseguir el 2004. ICV-EUiA no obté representació.

A Girona, els socialistes guanyen un escó i en sumen un total de 3 en aquesta circumscripció. CiU ha resistit amb els 2 que tenia. Esquerra n'ha perdut 1 dels 2, i el Partit Popular i ICV-EUiA s'han quedat sense representació, com fins ara.

A Lleida, el PSC ha mantingut els 2 diputats que hi tenia. CiU també conserva l'escó que ja va aconseguir el 2004. El PP ha pogut recuperar l'escó que li va arrabassar ERC el 2004. Els republicans, així, s'han quedat sense representació a les Terres de Ponent.

Les valoracions dels partits

Com no podia ser d'una altra manera, la candidata del PSC, Carme Chacón, s'ha mostrat eufòrica. Ha estat la primera dels candidats catalans a valorar els resultats i ha destacat que els catalans han apostat "per l'avenç i per la convivència". El primer secretari i president de la Generalitat, José Montilla, també ha fet un discurs per destacar que el PSC ha guanyat a les quatre circumscripcions i que els vots al PSC han servit per barrar el pas a la dreta.

Tant Artur Mas com Josep Antoni Duran i Lleida han destacat la "resistència" de CiU. El candidat, però, també ha deixat clar que els escons de CiU seran necessaris per fer política a Espanya i ha avisat que els socialistes hauran d'acceptar les seves condicions si volen comptar amb CiU. Duran ha deixat clar que els seus escons no serviran per donar suport a la força perdedora.

El president del PPC, Daniel Sirera, ha fet la seva primera valoració d'uns resultats electorals com a president. Ha reconegut el fracàs de no haver pogut accedir al poder, però ha assegurat que a partir d'aquest dilluns treballaran per ser a La Moncloa d'aquí a quatre anys. Sirera ha aplaudit que el PP hagi obtingut un escó més que el 2004. Per la seva banda, la candidata Dolors Nadal s'ha mostrat satisfeta pels resultats obtinguts a Catalunya i per haver escalat posicions en ciutats importants, a més de recuperar el diputat per Lleida.

El candidat Joan Ridao no ha amagat el desànim d'Esquerra en la seva primera valoració de resultats i ho ha atribuït a la forta bipolarització, que ha motivat el vot útil cap als socialistes, i també al desencís de comprovar com el projecte del nou Estatut no ha reeixit. El president dels republicans, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha reconegut que "hem fet uns mals resultats" i creu que el PSC ha sabut acaparar el vot útil que fa quatre anys va acaparar ERC i ha avisat que els socialistes catalans tenen ara la responsabilitat única de fer possible un nou sistema de finançament per a Catalunya.

A la seu d'Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Alternativa, el candidat Joan Herrera ha estat el que ha comparegut més tard. Ho ha fet per felicitar el guanyador i per felicitar-se que el PP hagi tornat a perdre. També ha valorat com una victòria el fet de mantenir els resultats de la seva formació a Catalunya malgrat l'escenari de forta bipolarització. Herrera però, feia aquestes declaracions just abans que se sabés que havia perdut, a última hora, el segon escó.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut