ELECCIONS MUNICIPALS 2023

El PSC desbanca ERC i guanya les eleccions municipals en vots a Catalunya

Malgrat perdre 300.000 vots, ERC es manté en primer lloc en nombre de regidors

RedaccióActualitzat

El resultat d'aquestes eleccions municipals a tot Catalunya ha capgirat els primers llocs de la classificació que liderava ERC. El PSC és ara el partit més votat, amb més de 700.000 vots, i ERC ha passat a la tercera posició en perdre 300.000 vots.

 

El segon lloc és per a Junts, amb mig milió de vots, una xifra semblant a la d'ERC. Malgrat tot, ERC no és l'únic partit que perd vots: Junts en perd uns 7.000; En Comú Podem, uns 92.000. En xifres absolutes, els únics que sumen vots són el PP i Vox.

 

ERC, primer en nombre de regidors

En canvi, en nombre de regidors, ERC manté el primer lloc, tot i perdre'n fins a 219, però arriba fins a 2.895 regidors a tot Catalunya, una xifra semblant a la de Junts, amb 2.680 regidors.

El PSC és el partit que més representants augmenta respecte al 2019, en guanya 145, però amb una xifra total molt menor a la d'ERC i Junts, de 1.453 regidors. Com en el nombre de vots absoluts, el PP i Vox també sumen en aquests comicis més representants.

 

Junts guanya en municipis

Encara hi ha una altra manera de mesurar qui es podria emportar la victòria de les eleccions municipals a tot Catalunya, i en aquest cas el guanyador és Junts. És el partit guanyador en percentatge de vots en 342 municipis, seguit d'ERC, que ha guanyat en 324 municipis. La resta de partits queden molt lluny d'aquestes xifres: el PSC amb 126, seguit de la CUP amb 20.

 

Al cinturó roig, PSC

El PSC manté els seus bastions al cinturó roig, però cedeix terreny a l'Hospitalet de Llobregat i a Gavà, on ha perdut la majoria absoluta. I a Badalona, on ha guanyat per majoria absoluta el PP de Xavier García Albiol.

Els socialistes han aconseguit la primera plaça al gruix dels principals municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i, especialment, a la comarca del Baix Llobregat: Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat i Sant Just Desvern, entre d'altres.

Al Vallès, el PSC ha guanyat a Mollet del Vallès i a Sabadell, però se'ls resisteix Terrassa, que continua liderada per Tot per Terrassa de Jordi Ballart.

Amb el cinturó roig, el PSC guanya a les ciutats més grans del país. S'hi afegeixen també Tarragona i Lleida, on el 2019 va guanyar ERC, i Girona, que estava en mans de Junts.

Consulta en aquest mapa el resultat de cadascun dels municipis de Catalunya:

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut