Els quatre homes van viatjar durant 14 dies en el timó d'un vaixell (Reuters)

Sobreviuen 14 dies al timó d'un vaixell que va travessar l'Atlàntic de Nigèria al Brasil

Els quatre homes tenien l'esperança d'arribar a Europa, però la sorpresa se la van endur quan els van dir que eren al Brasil

Actualitzat

14 dies al timó d'un vaixell de grans dimensions per l'Oceà Atlàntic. Un extraordinari viatge de 5.600 quilòmetres de quatre homes nigerians que han estat rescatats a Vitória, al Brasil.

Tenien l'esperança d'arribar a Europa, però la sorpresa va arribar quan van descobrir que havien amarrat a l'altra banda de l'oceà. Portaven poc menjar, suficient per arribar a alguna costa europea, però el viatge va acabar sent més llarg del que esperaven i al desè dia es van quedar sense reserves. A partir d'aleshores, van haver de beure l'aigua que s'estavellava a pocs metres per sota d'ells.

I per evitar caure al mar, van lligar-se amb una corda al timó. D'aquesta manera tenien més estabilitat.

Els quatre homes van viatjar durant 14 dies en el timó d'un vaixell (Reuters)

Thankgod Opemipo Matthew Yeye, de 38 anys i un dels quatre homes que viatjava al timó del vaixell, ha assegurat en una entrevista en un refugi d'una esglèsia de Sao Paulo que l'experiència va ser "terrible".

"A bord no és fàcil. Estava tremolant, molt espantat. Però estic aquí".

Dos d'ells han sol·licitat asil al Brasil, mentre que els altres dos han estat retornats a Nigèria per petició pròpia.

"Prego que el govern del Brasil tingui pietat de mi", ha fet saber Roman Ebimene Friday en la mateixa entrevista. De moment té previst quedar-se en terres brasileres. Prèviament, ja havia intentat fugir de Nigèria en vaixell, però va ser detingut per les autoritats locals.

Thankgod Matthew i Roman Ebimene durant una entrevista després de ser rescatats del timó d'un vaixell (Reuters / Carla Carniel)


Els motius per marxar de Nigèria

Les extremes circumstàncies amb què han viatjat els quatre nigerians tenen una explicació al darrere. Les dificultats econòmiques, la inestabilitat política que viu el país i el crim constant només els deixaven una opció: marxar per terra, mar o aire.

Nigèria, amb més de 200 milions de ciutadans, és el país més poblat de l'Àfrica. Un territori que viu amb problemes constants de violència i pobresa des de fa temps i amb segrestos endèmics, que són el pa de cada dia en moltes zones.

Yeye, un ministre pentecostal a la ciutat de Lagos, a Nigèria, és un altre dels joves que han estat 14 dies a alta mar. La seva situació, explica, és ben diferent. Tenia una granja de cacauets i d'oli de palma, però les fortes inundacions van destrossar-li totes les terres i tant ell com la seva família es van quedar sense llar. Ara té l'esperança que puguin viatjar al Brasil per unir-se a ell.

A més, afegeix que quan va arribar al timó es va trobar per sorpresa els altres tres companys de viatge, que ja esperaven que salpés el vaixell.


El viatge

5.600 quilòmetres, unes 3.500 milles, separen Nigèria del Brasil.

La por que tenien durant les primeres hores era ser descoberts. "Potser si t'enxampen et tiren a l'aigua". És per aquest motiu que van decidir fer el viatge amb un silenci sepulcral. Un silenci marcat pel so dels motors del vaixell i del rastre que deixava sobre les aigües de l'oceà.

Els quatre homes van viatjar durant 14 dies en aquest vaixell de grans dimensions (Reuters)

La corda amb la qual anaven lligats els permetia tenir cert equilibri; tot i això, dormir "era perillós". Les vistes durant les més de 300 hores que va durar el viatge eren les mateixes. Relata Yeye que quan mirava cap avall va poder veure "peixos de grans dimensions com balenes i taurons".

Des del Brasil apunten que no és el primer rescat d'aquestes característiques que han hagut de fer. Ara bé, sí que és el viatge "més perillós" que han vist.

"La gent fa coses inimaginables i profundament perilloses per tenir una vida millor."

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsBrasilNigèria
Anar al contingut