Barcelona

Sis activistes aconsegueixen frustrar la tala d'arbres al Tibidabo

Sis activistes s'han lligat a alzines del Tibidabo, a Barcelona, per evitar que les talin per fer la futura muntanya russa. S'hi han enfilat a les sis de la matinada i no n'han baixat fins passades les quatre, després d'aconseguir frustar la tala i de tenir garanties que no els detindrien. A més, han anunciat accions sorpresa pels propers dies. De moment, l'Ajuntament ja ha tallat 36 alzines centenàries i en trasplantarà una vintena. Coincidint amb aquest acte de protesta, s'ha sabut que la fiscalia ha arxivat la denúncia presentada per la Plataforma SOS Tibidabo per aturar la tala i, paral·lelament, CiU ha anunciat que presentarà una moció d'urgència contra la nova muntanya russa.

Actualitzat

Els sis activistes -cinc nois i una noia- han pujat a primera hora d'aquest matí a alzines del parc d'atraccions del Tibidabo per protestar per la tala d'arbres que està realitzant l'Ajuntament de Barcelona des de fa dos dies per fer una nova muntanya russa. L'acció l'han realitzada en nom de la Plataforma SOS Tibidabo i la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, que coordinen les accions contra la tala.

Una de les persones que ha pujat a un arbre ha explicat que s'ha lligat amb cordes per evitar una caiguda, i ha dit que el seu objectiu és aturar la tala, perquè s'estan tallant arbres "sense més motius que ampliar una atracció". També ha denunciat que els vigilants de seguretat del parc els havien tirat pedres i que, malgrat la pluja, la Guàrdia Urbana no ha permès que els fessin arribar provisions ni roba seca.

Malgrat tot, no s'han mogut de lloc fins passades les quatres de la tarda, quan han baixat voluntàriament després que els han garantit que no els detindrien. Fonts municipals han explicat, però, que la policia els ha identificat i que ha acabat arrestant un dels activistes perquè tenia una ordre de recerca i captura.

Després de l'èxit d'aquesta actuació, les plataformes contra la tala d'alzines ja han anunciat accions sorpresa pels propers dies. I és que per a la portaveu de la Plataforma SOS Tibidabo, Anna Diumenjó, la tala prevista és un "crim ecològic" contra l'alzinar i ha explicat que ja han presentat diverses denúncies, tot i que no han rebut resposta. "Estan destruint un ecosistema protegit", ha assegurat. A més, Diumenjó assegura que els trasplantaments previstos a finals d'abril no serviran de res, perquè les alzines es moriran igualment.

Per la seva banda, el quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Ramón García Bragado, ha assegurat que el consistori és conscient que hi ha persones que no estan d'acord amb la decisió de modernitzar el parc del Tibidabo, però ha assenyalat que són els tribunals els que hauran de decidir. Bragado ha recomanat als ecologistes que se sumin a les comissions de seguiment, on "podran participar en el desenvolupament" del projecte.

Causa arxivada

L'acció dels activistes coincideix amb l'arxivament de la denúncia que la Plataforma SOS Tibidabo havia portat a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la tala d'alzines de la muntanya del Tibidabo. SOS Tibidabo considera que l'Ajuntament de Barcelona, que preveu construir allà una nova muntanya russa, ha iniciat els treballs abans del termini legal, però la fiscalia ha ordenat l'arxivament de la causa perquè considera que ja havia estat examinada i arxivada arran d'una denúncia anterior idèntica, però en nom d'una altra associació.

Segons la fiscalia, en l'altra denúncia, que es va arxivar al maig del 2007, ja es va determinar que la zona afectada no té cap protecció especial, i la nova "no aporta cap element addicional que invalidi la conclusió" anterior. Una portaveu dels ecologistes, que ha assegurat que no estan en contra de la muntanya russa, sinó de la tala d'alzines, ha assegurat que "no esperaven gran cosa de la denúncia", i que l'arxivament demostra que "la fiscalia ha estat pressionada".

El consistori barceloní ha afirmat que "només" es talaran 58 exemplars d'alzines, però SOS Tibidabo diu que són 250 els arbres que desapareixeran.

CiU presenta una moció d'urgència contra la muntanya russa

Xavier Trias, president de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, ha presentat una moció d'urgència perquè en el ple d'aquest divendres es reprovi el consistori per l'inici de les obres de construcció de la nova muntanya russa al parc d'atraccions.

Trias, que ha rebut el suport dels grups municipals del PPC i ERC, ha firmat la iniciativa, que reclama a l'alcalde, Jordi Hereu, "la paralització de les obres i l'arxivament definitiu del projecte de la nova atracció". Trias recorda que el novembre del 2007 la Comissió d'Urbanisme ja va acordar que s'abandonés el projecte i critica que Hereu no ho ha tingut en compte.

Anar al contingut