Sentència de la violació múltiple a una menor a Manresa: no es va considerar agressió, sinó abús
Els cinc nois van violar la noia quan tenia 14 anys

Sentència de la violació múltiple a una menor a Manresa: no va ser agressió, sinó abús

El tribunal condemna a 12 anys de presó dos dels joves, per un delicte d'abús continuat, i a 10 anys de presó tres dels altres nois, per un delicte d'abús

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Barcelona, a diferència de la Fiscalia, no veu agressió sexual en la violació en grup que va patir una noia de 14 anys a Manresa. El jutge ha declarat culpables d'abús sexual, i no d'agressió sexual, 5 dels 6 joves acusats de la violació múltiple.

El tribunal ha condemnat dos dels sis acusats per un delicte continuat d'abús sexual. Els ha aplicat la pena màxima de presó per abús, que són dotze anys. A tres els ha condemnat a deu anys per un delicte d'abús.

La sentència absol el sisè acusat d'agressió i tampoc veu delicte en un setè home que hauria estat masturbant-se mentre la resta agredia la noia per torns.

El judici va arrencar amb una acusació per abús sexual en grup, però la Fiscalia va elevar-ho a agressió. La sentència descarta la tesi del ministeri fiscal que els processats es van valer de la seva superioritat numèrica i de l'estat d'embriaguesa de la víctima per intimidar-la i agredir-la sexualment.

A alguns dels condemnats, la Fiscalia també els acusava d'haver amenaçat amics de la víctima perquè no declaressin en contra seva. L'Audiència de Barcelona, però, no veu que hagin comès tampoc aquest delicte.

Els fets van passar el 26 d'octubre del 2016, quan la noia tenia 14 anys, durant una festa privada en una fàbrica abandonada. La noia -encara menor d'edat- va declarar durant el judici que creia que l'havien drogada i que va tenir por perquè un dels acusats mostrava una pistola per intimidar-la.

El judici va quedar vist per a sentència el 16 de setembre


A l'Audiència no li serveix el testimoni de la víctima

La sentència manté que ha tingut en compte la declaració de l'amiga de la noia violada com a prova d'acusació, però no el testimoni la víctima. Diu que no els serveix perquè ha quedat provat que no recordava els fets. Així ho argumenta la sentència:

"No perquè opinem que la declaració de la víctima no sigui veraç, sinó perquè, pel que fa al que va succeir després de la mitjanit, no sap res per pròpia percepció. [...] Quan al matí es va despertar a casa de l'amiga, no recordava res, i va ser l'amiga de la víctima qui li va explicar el que havia succeït aquella nit."


En el judici, la víctima va declarar que sí que recordava algunes situacions, uns flaixos, però el tribunal tampoc els ha donat per bons, perquè no sap si són records o si la menor d'edat els ha fabricat involuntàriament a partir de tot el que li va explicar l'amiga.


Abús perquè la víctima estava inconscient; no calia violència ni intimidació

El relat de les dues noies serveix al tribunal per qualificar els delictes d'abús sexual i no d'agressió sexual, que comporta una pena de presó més elevada. L'agressió requereix que hi hagi violència o intimidació.

Segons la sentència, amb les declaracions de les dues va quedar provat que la víctima es trobava en un estat d'inconsciència i no podia oposar resistència, el tribunal entén, doncs, que hi va haver delicte però que no els va ser necessari exercir violència o intimidació per aconseguir els seus propòsits delictius:

"Van poder realitzar els actes sexuals sense fer servir cap tipus de violència o intimidació per vèncer una oposició que no va existir o obtenir un consentiment que la dona no estava en condicions de poder donar."

De fet, el Codi Penal tipifica com a abús sexual no consentit, i no com a agressió, qualsevol violació a una víctima que estigui inconscient. Encara que l'haguessin drogat, com ella va declarar i que el tribunal diu que no ha quedat provat, es tractaria d'abús i no agressió:

"S'està davant la hipòtesi que preveu l'article 181.2 del Codi Penal, que considera abusos sexuals no consentits, tot i que en aquest cas el consentiment seria irrellevant atesa l'edat de la víctima, els que s'executen sobre persones que es trobin privades de sentit (o es cometin anul·lant la voluntat de la víctima mitjançant l'ús de fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància natural o química idònia a aquests efectes, hipòtesi apuntada per la víctima i que, com hem dit al fonament anterior, no té cap base provatòria, a banda que de ser així també ens trobaríem davant d'abusos sexuals i no d'agressions sexuals)."

La sentència també estableix que els condemnats, d'entre 25 i 39 anys, eren conscients que la víctima tenia menys de 16 anys o, si més no, "els resultà indiferent". La defensa d'alguns dels acusats al·legava que ignorava l'edat de la noia.


Dos acusats absolts

L'Audiència absol dos dels acusats. No creu provat que un d'ells, situat mirant al mateix escenari, hagués abusat de la víctima.

També queda absolt l'acusat d'indicar a uns menors què havien de dir si els citaven a declarar i els va advertir que tindrien problemes si no el creien. No ho considera delicte perquè els testimonis encara no havien passat pel jutjat i, per tant, no es va modificar una declaració ja feta.

El jutge considera que tampoc ha quedat acreditat en el judici que la víctima fos amenaçada amb una pistola; no els és suficient que ella expliqués que ho va viure així, ni que un altre testimoni veiés la pistola però no que s'amenacés ningú.


Resposta dels advocats

Tant els advocats de la defensa com els de l'acusació no estan contents amb la sentència i han anunciat que recorreran la sentència.

Jordi Matamala, advocat de l'acusació particular, manté que és agressió:

"Esperem que en el recurs d'apel·lació se'ns reconegui el delicte d'agressió sexual i no d'abús sexual, que és el que realment entenem que va passar."

Abel Pié, advocat d'un dels condemnats, assegura que no està justificada la pena:

"Creiem que la valoració de la prova i les declaracions de la víctima i l'amiga no tenen suficient entitat perquè hi hagi aquesta condemna. No va haver-hi proves contundents contra el meu client."

 

La violació va passar l'octubre del 2016 en aquesta fàbrica abandonada


Abús i no agressió

El tribunal no hi ha vist agressió, sinó que ha condemnat cinc dels joves per abús. Inicialment, la Fiscalia havia acusat els joves d'abús sexual, però un cop acabada la vista oral, va elevar-ho a agressió, en considerar que hi havia prou indicis per incriminar els acusats.

El ministeri fiscal va dir que van actuar com una "organització criminal" i es van valer de la seva superioritat numèrica per "intimidar" la víctima. També va considerar que el relat de la víctima era coherent, hi havia una investigació sòlida dels Mossos i els testimonis van corroborar els fets.

El ministeri va assegurar que es van aprofitar de les condicions físiques de la noia i l'estat en què es trobava. La menor, durant la seva declaració, va assegurar que l'havien drogat.

Per tot això va demanar una pena entre 14 i 15 anys de presó.

L'acusació particular, per la seva banda, va mantenir l'acusació d'agressió sexual que va defensar des del començament de la vista oral. Va sol·licitar entre 18 i 20 anys de presó per als acusats.

Hi havia un setè acusat que s'exposava a una multa per un presumpte delicte d'omissió del deure de socors.

El judici, que va quedar vist per a sentència el passat 16 de setembre, va començar el mes de juliol.

ARXIVAT A:
Agressió sexualJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut