Comença el judici per la violació en grup d'una menor a Manresa: abús o agressió?
Primer jornada del judici per la violació en grup d'una menor a Manresa

Comença el judici per la violació en grup d'una menor a Manresa: abús o agressió?

Els advocats de la víctima hi veuen similituds amb el cas de La Manada i demanen al ministeri fiscal que canviï la qualificació dels fets d'abús a agressió

RedaccióActualitzat

Primera jornada del judici a set acusats de violar en grup una menor de 14 anys a Manresa el 26 d'octubre del 2016. La Fiscalia qualifica els fets d'abús sexual, i no d'agressió, perquè la noia no va oposar resistència.

Els advocats de la víctima, en canvi, creuen que es tracta d'un delicte d'agressió sexual, amb l'agreujant de continuat en dos dels casos, i veuen similituds amb el cas de La Manada. Un setè jove hauria comès un delicte d'omissió del deure d'impedir delictes.

Els acusats, que ja han declarat a l'Audiència de Barcelona, ho han negat tot.

Discrepàncies de la Fiscalia i els advocats de la noia

El ministeri fiscal, en el seu escrit, assegura que sis dels nois van abusar sexualment de la menor de manera successiva i manté que la van penetrar diverses vegades. Va passar en una fàbrica abandonada on una vintena de joves feien una festa.

Tot i el dur escrit, tipifica els fets com un cas d'abusos sexuals i no d'agressions sexuals. La diferència és si hi va haver o no violència i intimidació.

 

La Fiscalia manté l'acusació per abusos i no per agressió

 

Els advocats de la jove discrepen de la qualificació de la Fiscalia per la vulnerabilitat de la víctima. Només tenia 14 anys i es trobava en un estat molt important d'embriaguesa. Consideren que hi va haver una situació de violència i intimidació, i per això hi veuen un delicte d'agressió sexual.

Sentència favorable del cas de La Manada

Aquesta part entén, a més, que la recent sentència de La Manada els és favorable perquè son situacions semblants. En els dos casos, un grup d'homes violen una noia amb intimidació que fa sotmetre la víctima, diuen.

A finals de juny, el Tribunal Suprem va augmentar la condemna als membres de La Manada en decidir que va ser violació i no abús el que va passar a Pamplona el juliol del 2016. En aquell cas, la Fiscalia del Suprem va elevar a agressió l'acusació d'abús que havia fet la de l'Audiència de Navarra.

El Suprem argumentava que "sotmetre's no vol dir consentir, encara que no s'oposi resistència" i va afegir que el sol fet que un grup porti una víctima en un espai aïllat per agredir-la sexualment ja es pot considerar violència.

Per tots aquests motius, la defensa de la noia violada a Manresa demana a la Fiscalia que canviï la qualificació d'abús a agressió. Quan el ministeri fiscal va fer l'escrit de l'acusació, el cas de La Manada no havia arribat al Suprem.

No es descarta, doncs, que en l'escrit final d'acusació, i en funció del testimoni de la víctima i de la defensa, la tipificació final del delicte sigui agressió.

 

Els cinc de La Manada, durant els Sanfermines de Pamplona


Penes de 10 a 20 anys de presó

El ministeri fiscal demana penes que van dels 10 als 19 anys i mig de presó per a sis dels acusats i una multa per al setè processat, que no hauria intervingut directament en l'acció però se l'acusa de no haver intentat evitar el delicte.

El jove que a més de violar la víctima va amenaçar la resta és el que s'afronta a la pena més alta. Els advocats de la menor, per la seva part, augmenten a 20 anys la pena màxima i demanen de 15 a 18 anys a altres dels cinc acusats.

Vist per a sentència, dijous

Aquest dimarts s'ha celebrat a l'Audiència de Barcelona la primera jornada de la vista oral del judici amb el testimoni dels set processats. Es calcula que durarà tres dies i, per tant, aquest dijous quedarà vist per a sentència.

Els acusats, en la seva declaració, han negat els fets i asseguren que no van forçar l'adolescent. De fet, asseguren que no van tenir coneixement que s'hagués produït una violació a la festa. Només en un dels casos les proves d'ADN han estat concloents i han coincidit amb les restes que es van trobar als pantalons de la menor. També aquest acusat, que va passar dos anys en presó preventiva, assegura que no va violar la noia.

Aquest dimecres es preveu que declari la víctima i alguns amics que eren amb ella a la festa.

ARXIVAT A:
Agressió sexualLa ManadaViolència masclista
Anar al contingut