Segons l'exministra francesa, els tomàquets ecològics provinents d'Espanya són immenjables (iStock/Vitalij Sova)

Ségolène Royal diu que els tomàquets d'Espanya són "immenjables" i obre una crisi política

L'exministra francesa ha acusat els agricultors espanyols d'incomplir els estàndards fixats per als productes ecològics i Pedro Sánchez la convida a tastar uns "tomàquets imbatibles"

Redacció/AgènciesActualitzat

El govern francès s'ha desmarcat aquest dijous d'unes polèmiques paraules de la ministra d'Ecologia de França entre 2014 i 2017, Ségolène Royal, que ha obert una crisi política entre Espanya i França per unes declaracions sobre la suposada estafa dels productes bio d'Espanya.

"Has tastat els anomenats tomàquets ecològics espanyols? Són immenjables", va dir aquest dimecres l'excandidata a la presidència francesa en una entrevista al canal de televisió BFMTV.

"Ja us dic jo que el bio espanyol és una fals bio, i que els fruits i llegums espanyols no respecten els estàndards francesos", afegia Royal en el marc d'un debat amb connexions en directe en diverses de les protestes dels agricultors francesos que han bloquejat el país.

Les paraules no han convençut al govern francès --que se n'ha desmacat assegurant que es tracta d'una persona que no té cap responsabilitat política i, per tant, no representa l'opinió de l'executiu--, però encara han agradat menys a l'espanyol, que ha sortit a criticar-la a través de diferents ministres i fins i tot per boca de Pedro Sánchez.

Royal va ser candidata presidencial i ministra de François Hollande (Europa Press/DPA/Maja Hitij)

Els últims dies s'han incrementat les crítiques dels pagesos francesos contra els pagesos espanyols, a qui acusen d'inundar el mercat francès amb productes de baix cost i amb més quantitat de fitosanitaris que a França. Per contra, el sector agrari i el govern espanyol insisteixen que els estàndards de producció i comercialització són els mateixos a tots els estats membres.

Sánchez parla amb Macron i defensa que els tomàquets són "imbatibles"

Que les paraules de Royal han ressonat amb força a Espanya ho demostra el fet que fins i tot el president del govern espanyol hagi volgut parlar amb Emmanuel Macron per defensar els agricultors espanyols de les crítiques.

Pedro Sánchez ha confirmat aquest dijous que ha conversat amb el president de França sobre les protestes i ha condemnat l'atac als transportistes i als productors espanyols, "que estan fent la seva feina des de la legalitat i, amb el seu esforç, estan abastint els mercats i les llars europees".

Sánchez ha parlat amb Macron sobre les protestes dels pagesos francesos (Europa Press/Julien Mattia)

En aquest sentit, també ha respost la crítica "infundada" de Royal assegurant que els tomàquets espanyols són imbatibles, i convidant l'exministra francesa a viatjar a Espanya per comprovar-ho. "Veurà que el tomàquet espanyol és imbatible", ha assegurat en una roda de premsa.

També el ministre de Transports, Óscar Puente, ha remarcat que el govern espanyol "no permetrà que s'acusi els agricultors espanyols de competència deslleial perquè és fals", i ha dit que ha "escoltat coses d'Emmanuel Macron i de representants del govern francès que no puc admetre".

"Nosaltres sí que patim competència deslleial d'alguna empresa francesa a casa nostra, per exemple a l'àmbit ferroviari, on es va obrir la competència i tenim una empresa francesa que ha perdut 40 milions d'euros l'any passat tirant els preus per sota de cost però amb el suport del govern francès i de l'empresa pública de trens", ha remarcat.

Segons la seva opinió, "els francesos, de vegades, veuen la competència deslleial que no existeix en altres, però no veuen la seva".


Fi dels bloquejos després d'aconseguir 150 milions d'euros en ajudes

Més enllà de la polèmica política sobre la qualitat dels tomàquets, aquest dijous els principals sindicats agrícoles francesos han anunciat la fi dels bloquejos a les carreretes després que l'Elisi hagi proposat un paquet d'ajudes per 150 milions d'euros al sector.

El bloqueig d'aquest dijous a la Jonquera (Lorena Sopêna/Europa Press)

"Vist l'anunciat, fem una crida a la nostra xarxa a suspendre els bloquejos i iniciar una nova forma de mobilització en prefectures i ministeris", ha declarat el president de Joves Agricultors, Arnaud Gaillot, en una roda de premsa.

En la mateixa línia, el portaveu de la FNSEA, Arnaud Rousseau, ha apuntat que el moviment agrícola "s'està transformant", tot i que altres organitzacions veuen insuficients les mesures i aposten per mantenir l'aturada.

Malgrat el compromís del govern francès, la mateixa FNSEA ha advertit que el conflicte "no ha acabat aquest tarda" i que estarà pendent del compliment de l'anunci. "Si ens adonem que tot plegat és un truc, els efectes seran catastròfics", ha avisat Rousseau.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezFrançaEmmanuel MacronAgricultura
Anar al contingut