Sant Miquel del Fai reobrirà portes a la tardor després que s'hagi reparat la cinglera afectada per despreniments

ACN Bigues i Riells del Fai - La Diputació de Barcelona preveu reobrir a la tardor Sant Miquel del Fai, a cavall entre el Vallès Oriental i el Moianès, un cop s'hagi reparat la cinglera afectada per despreniments. L'espai està tancat des del 9 de març, quan la pluja va provocar desperfectes en el tram comprès entre el llac i el Salt del Tenes. El pressupost estimat de les actuacions d'emergència previstes és de 250.000 euros i inclou l'execució de les obres de millora de l'espai, la direcció d'obra, la coordinació de seguretat i salut i altres treballs necessaris. A més, la Diputació i els ajuntaments dels quals forma part l'espai han creat un grup de treball per mantenir i potenciar el seguiment de la gestió de l'entorn.

Aquest dimecres s'ha celebrat una reunió entre el diputat d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i els alcaldes de Bigues i Riells del Fai, Sant Feliu de Codines, i Sant Quirze Safaja, per abordar la reobertura de Sant Miquel del Fai, situat a l'Espai Natural dels Cingles de Bertí. El recinte és propietat de la Diputació de Barcelona i es va tancar al públic el 9 de març, quan la pluja, de fins a 54 mm de precipitació acumulada, va provocar despreniments després d'un llarg període de sequera.

L'informe dels serveis d'enginyeria geològica del Pla de seguiment dels talussos de Sant Miquel del Fai estableix la necessitat de tancar l'accés al públic, cautelarment, i de fer actuacions per garantir la seguretat de trànsit sota els talussos afectats, tant per a les persones visitants com per al personal que hi treballa. Els treballs consisteixen en l'esbrossada, sanejament i purga de la zona, així com la consolidació del coronament del talús i reforçament de la capçalera.

A més, s'ha determinat que cal actualitzar els protocols per preveure possibles condicions de precipitació que influeixen sobre el grau de risc de despreniment. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) estableix un seguiment del Pla de gestió del risc geològic a Sant Miquel del Fai.

Aquest treball tècnic esdevé la base per a la definició del protocol d'actuació i la previsió d'inversions, el qual es va actualitzant en funció del registre de rondes i seguiment periòdic. Tots els talussos, des de la Foradada fins al Salt del Tenes, van ser inventariats i classificats segons el seu grau de perillositat potencial per l'ICGC per encàrrec de la Diputació de Barcelona.

Es preveu que un cop fetes les actuacions, l'espai pugui tornar a obrir al públic a la tardor. En el marc de la reunió d'aquest dimecres, s'ha creat un grup de treball, format per càrrecs electes i personal tècnic de les quatre administracions, per mantenir i potenciar el seguiment de la gestió de l'espai, a més de traçar conjuntament una proposta de pla de futur de l'Espai Natural de Sant Miquel del Fai.

A més, s'ha acordat impulsar coordinadament les accions de les administracions implicades i les inversions que se'n derivin per a l'obertura completa i segura de tots els àmbits de l'espai, d'acord amb la normativa vigent i els objectius que s'hi ha plantejat.

Anar al contingut