El presdient espanyol Pedro Sánchez i el ministre de Sanitat Salvador Illa amb mascareta
Madrid

La mascareta serà obligatòria al transport públic a partir de dilluns

El govern espanyol distribuirà 14,5 milions de mascaretes al transport públic, a municipis i províncies i a entitats

Felip Gordillo MarcosActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que a partir de dilluns serà obligatòri l'ús de la mascareta en el transport públic. Les autoritats sanitàries consideren aquesta mesura de protecció imprescindible davant de l'augment de mobilitat que hi haurà en la fase 0 del confinament que comença aquest dilluns.

 

Per continuar el pla de desconfinament Sánchez també ha anunciat que dimecres demanarà al Congrés la pròrroga de 15 dies més de l'estat d'alarma.

I de cara a la recuperació econòmica i social, ha anunciat també un fons especial per a la reconstrucció social, del sistema sanitari a les autonomies de 16.000 milions d'euros, que explicarà als presidents autonòmic en la reunió de diumenge.

"Serà un fons no reemborsable perquè cap de les comunitats autònomes es quedi enrere amb independència de l'impacte que hagi tingut la pandèmia en cada territori. Es tracta de solidaritat territorial."

"Els 16 mil milions d'euros són per cobrir la despesa sanitària, la despesa social i compensar la caiguda de l'activitat econòmica. "

"El 2020 les autonomies rebran més de 7 mil milions més que el 2019."

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la seva compareixença (CCMA)


14,5 milions de mascaretes

Entre les mesures que Sánchez ha anunciat de la fase 0 que entra en vigor aquest dilluns, ha destacat que serà obligatori l'ús de les mascaretes en el transport públic. Una mesura que, davant de l'augment de la mobilitat que es preveu en aquesta primera fase de desconfinament, és imprescindible segons les autoritats sanitàries, per a la prevenció de contagis.

En aquest sentit, ha anunciat que se'n repartiran 6 milions en punts clau de la xarxa. També se'n distribuiran  7 milions més a través de la Federació de Municipis i Províncies, i 1,5 milions més les entitats com Càritas, Creu Roja i el CERMI, de persones amb discapacitat, 500 mil per a cada entitat.

Fa 15 dies ja es van repartir mascaretes en el transport públic amb la tornada a la feina dels treballadors no essencials. Aleshores, el govern espanyol va enviar la polèmica xifra de 1.714.000 mascaretes a Catalunya.

Recuperació econòmica

El president ha assegurat que mai s'ha volgut polemitzar amb els governs autonòmics i que ha escoltat moltes de les demandes de les administracions públiques, econòmiques i socials.

"El 83% de les mesures proposades per les comunitats autònomes estan recollides en el pla de transició. L'esforç de diàleg i interlocució és indubtable. Mai s'havien fet tantes reunions amb els presidents autonòmics aquesta serà la vuitena."

A més, Sánchez ha dit que hi ha 4 anys per a la recuperació econòmica del país "sòlida i duradora". En aquest sentit ha destacat que calen tres pilars: la solidaritat d'Europa, l'empresariat i el talent del teixit productiu, i la unitat.

"El tercer pilar és el de la unitat. Totes les administracions i partits polítics junts en un gran pacte de reconstrucció social i econòmica governi qui governi. La lliçó que ens ha donat el virus: la protecció de tots depèn de tots."

Allargar l'estat d'alarma

El president ha dit que l'estat d'alarma ha funcionat i que per continuar amb les fases previstes pel desconfinament que va presentar el mateix president i que hauria de durar fins al juny, cal que el Congrés aprovi la pròrroga de l'estat d'alarma pel que necessita el suport dels grups de l'oposició.

"Confio en la responsabilitat de tots els polítics, no vull polemitzar, hem de poder prolongar l'estat d'alarma."

 

El Congrés va aprovar l'última pròrroga de l'estat d'alarma el 22 d'abril, que l'allargava des del 26 d'abril fins al 9 de maig. Aquesta era la tercera vegada que s'allargava 15 dies més des que es va decretar l'estat d'alarma.

 

Tal i com va fer en l'anunci de les fases per al desconfinament, Sánchez ha reiterat el missatge de prudència i responsabilitat a la ciutadania, que ha demanat a través de les xarxes socials

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Pedro SánchezTransport públic
Anar al contingut