Salut reforçarà l'atenció primària amb 3.800 professionals per fer front a la Covid

Fins al 2022, el govern invertirà 300 milions d'euros per fer els "canvis estructurals" necessaris per reformar el sistema

Actualitzat

El govern anuncia que destinarà 46 milions d'euros i contractarà prop de 2.000 professionals d'aquí a finals d'any per potenciar l'assistència primària davant l'impacte del coronavirus. El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha explicat que es tracta d'un pla que fins al 2022 preveu 127 milions d'euros anuals i una contractació total d'unes 3.800 persones, amb el qual es vol abordar també la reforma que necessita el sistema.

"El pla de reforç a l'atenció primària destinarà fins a l'any 2022 127 milions d'euros anuals, que suposaran la incorporació de fins a 3.811 professionals al sistema d'atenció primària del nostre país."


Fins al final d'aquest any 2020, s'invertiran 46 milions d'euros i s'incorporaran 1.979 nous professionals. Segons ha explicat Aragonès, aquest pla, a més de la contractació de nous professionals per a la Covid, vol "accelerar canvis estructurals imprescindibles" a una atenció primària que va quedar "tocada" després de la crisi del 2008, unes retallades que ha assegurat que s'estan revertint des del 2016.

També es revisaran els protocols i les maneres de treballar. La intenció és agilitzar els tràmits i evitar que hi hagi tanta burocràcia.
S'invertirà en tecnologia. Concretament, en la compra de webcams i tauletes per fer assistència telemàtica.
I, finalment, es replantejaran els espais dels CAPs i se'n crearan de nous, més grans i ventilats.

 

Salut vol posar la primària al centre del sistema sanitari i estar preparats per atendre les escoles i tota la població de cara a l'arribada de la tardor, especialment als que viuen en residències, i també la salut mental de la població. La consellera Alba Vergés ha concretat que l'atenció primària atén el 80% de la demanda per la Covid, i que assumeix els diagnòstics clínics i les proves PCR, les ecografies pulmonars i altres proves especifiques, la intervenció comunitària amb el seguiment de casos i el cribratges que es fan en coordinació amb Salut Pública i les entitats municipals.

"Ja sabíem les necessitats del sector, i les circumstàncies el que han fet és accelerar el procés. Els pròxims mesos i setmanes s'ha de garantir la resposta a la Covid, sobretot de la primària; garantir l'activitat que es va ajornar o es va fer d'altres maneres durant la primera onada, s'ha de recuperar i atendre l'activitat habitual i possiblement el seu increment."

 

La pressió sobre la primària és i serà creixent en els pròxims mesos per la pandèmia i, quan obrin escoles, entrem a l'hivern i circulin virus respiratoris, s'haurà de fer diagnòstic diferenciat de grip, Covid i bronquitis, i es preveu que la demanda creixi 25%. Salut assegura que ha obert el 70 % dels CAP que van tancar durant la pandèmia per reorganitzar recursos.

 

Nous perfils professionals

Amb les noves incorporacions, la plantilla de l'Atenció Primària, que ara és de 22.000 professionals, s'incrementarà un 17%. Es preveu, a més de metges i personal d'infermeria i clínica, la contractació de nous perfils per reforçar les noves necessitats, com ara psicòlegs, nutricionistes i treballadors socials, i perquè "els metges i infermers es puguin dedicar als seus camps", ha dit Aragonès.

A grans trets, el director de CatSalut, Adrià Comella, ha explicat que a hores d'ara ja s'han fet 900 contractacions de les prop de 2.000 que es faran abans d'acabar l'any. A finals de setembre en seran 1.400, sobretot relacionades amb les necessitats que generarà el suport a les escoles per la Covid, on es faran 500.000 PCR a la comunitat educativa. Entre aquests nous contractats, hi ha administratius i personal per a l'extracció de mostres.

Test PCR a un infant (CCMA)

Entre als 3.800 professionals que es preveu contractar en total, segons Comella, hi haurà - a grans trets-, 300 metges, 200 infermers i infermeres, 750 auxiliars d'infermeria, 750 assistents clínics, 112 treballadors socials, 150 nutricionistes i 115 psicòlegs.

Poc abans del començament de la conferència informativa, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja havia anunciat algunes de les xifres en una piulada a Twitter:

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut