Salut proposa que Barcelona entri a la fase 2 dilluns que ve i, Lleida, segons l'evolució
Gent a la platja a Castelldefels dilluns, en fase 1 (EFE/Quique García)

Salut proposa que Barcelona entri a la fase 2 dilluns que ve, i Lleida, segons l'evolució

La Generalitat planteja que, d'aquí a una setmana, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran avancin a la fase 3

Irene Vaqué ReigActualitzat

Davant l'evolució positiva de les dades, el Departament de Salut planteja que la regió sanitària de Barcelona - Metropolitana Nord - Metropolitana Sud avanci a la fase 2 del desconfinament a partir de dilluns que ve, 8 de juny.

Sobre l'altre territori que també continua en la fase 1, Lleida, la Generalitat informa que també es planteja demanar que passi a la 2 però "és una proposta condicionada a la progressió dels indicadors".

És a dir, que segons l'evolució dels pròxims dies, s'executarà o no aquesta proposta. De tota manera, Salut afirma que la situació de Lleida, on es van triplicar els casos de Covid-19 en el pas a la fase 1, amb focus en una festa amb 20 persones i en empreses agroalimentàries- té una "bona evolució". En un comunicat, Salut explica que caldrà esperar una mica:

"Tot i aquesta estabilitat, el Departament de Salut continuarà analitzant l'evolució de la regió sanitària de Lleida i la proposta de passi a la fase 2 estarà condicionada a la progressió dels indicadors epidemiològics els propers dies."

 

 

En la fase 2, l'única franja horària que es manté és la reservada als majors de 70 anys i persones vulnerables. I és l'etapa en què tornen a obrir les escoles i altres centres educatius.

A més, es permet accedir a dins dels restaurants fins a ocupar un 40% de l'espai. També poden obrir cinemes i teatres, amb una tercera part de l'aforament.

Es poden celebrar casaments amb fins a 100 persones a l'aire lliure o 50 en espais tancats, i enterraments amb un màxims de 15 assistents en espais tancats i 25 en oberts.

 


Proposta de fase 3 a Tarragona, Terres de l'Ebre i Pirineu-Aran

La Generalitat, a més, proposa al Ministeri de Sanitat que les regions pioneres de la desescalada -el Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu i Aran, entrin a la fase 3 a partir de dilluns que ve.

Es dona el  cas que les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona han demanat ser considerades una sola regió sanitària, com ha passat amb Barcelona i les dues regions metropolitanes, per poder moure's d'una a l'altra. No ha estat fins aquest dilluns que s'ha permès la mobilitat a l'àrea metropolitana, dins dels límits sanitaris. 

Activitats d'oci a la platja de Salou, aquest dilluns (EFE/Susanna Sáez)

 

Aquesta tercera fase és l'última abans del que els governs han batejat com a "nova normalitat". El principal canvi és que desapareixen les franges horàries per a tothom, encara que es demana extremar la higiene i mesures de seguretat amb els col·lectius vulnerables, que són les persones de més de 70 anys o bé amb patologies prèvies.

En la fase 3, tots els locals comercials poden obrir amb un aforament limitat al 50%. En el cas de bars i restaurants, les terrasses a l'aire lliure poden estar al 75% de la capacitat màxima i es permet el consum a la barra però garantint la distància de seguretat.
 

Les propostes ja les ha aprovat el Procicat per enviar els informes aquest mateix dilluns al govern espanyol.

La resta de regions sanitàries, Girona i Catalunya Central, i les àrees del Penedès i el Garraf, es mantindran en la fase 2, tal com ja estava previst.
 

Madrid demana la fase 2

També ha fet la seva petició la Comunitat de Madrid, que ha demanat al ministeri passar a la fase 2 de la desescalada.

Segons ha informat el govern d'Isabel Díaz Ayuso, aquest dilluns ha enviat al govern espanyol els informes tènics per acreditar que pot avançar cap a aquesta fase a partir de dilluns que ve, 8 de juny.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescalada
Anar al contingut