Barcelona i les regions metropolitanes, reagrupades: fins a on es pot anar?

RedaccióActualitzat

Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud es reagrupen a partir d'aquest dilluns 1 de juny en una mateixa zona sanitària. Això amplia els límits dels desplaçaments permesos als habitants dels municipis inclosos en aquestes àrees.

Es posa fi a una situació que ha estat injusta al parer de molts barcelonins: Barcelona ha estat durant una setmana l'única ciutat confinada a Espanya on no era possible desplaçar-se als municipis veïns si no era per raons de feina o de causa major.

La reunificació de la regió sanitària de Barcelona acabarà amb situacions tan singulars com la de veïns d'alguns carrers de l'Hospitalet de Llobregat o de Sant Adrià de Besòs que no podien travessar el carrer perquè l'altra vorera pertany a Barcelona.

 

Tornaran a estar autoritzats els desplaçaments entre els municipis situats més al sud de la comarca del Baix Llobregat i els que limiten al nord amb la Selva. O des del Vallès Oriental i Occidental cap a Barcelona.

És a dir, es podrà anar de Castelldefels fins a Arenys de Mar a la línia de la platja. O des de la Garriga o Sant Celoni fins a Badalona o el Prat de Llobregat. Rellinars i Vacarisses, dos municipis vallesans, es troben dins la zona sanitària de Barcelona.

Ara, un veí de l'Hospitalet podrà anar a un comerç de Mataró i algú de Terrassa podrà visitar la família a Barcelona o Cornellà.

A partir de demà, més de 4 milions de persones es podran desplaçar dins d'aquesta gran zona, més enllà dels viatges que ja es podien fer per qüestions laborals.  

Ara que l'Estat ha aprovat la proposta de Salut d'unificar la regió sanitària de Barcelona, encara en fase 1, les persones que hi viuen podran sortir del municipi per visitar familiars, anar a comprar, esbargir-se o bé per anar a una segona residència si es troba dins del conjunt de comarques que engloba la zona sanitària de Barcelona i Metropolitana Nord i Sud.

Un límit que a les platges marquen, a Castelldefels, la platja del Baixador com la més meridional, que ja limita amb les Botigues de Sitges; i la més septentrional serà a d'Arenys de Mar, la platja del Cavaió.

Control de desplaçaments de la policia local d'Arenys de Mar durant el confinament
Control de desplaçaments de la policia local d'Arenys de Mar durant el confinament (ACN/Jordi Pujolar)

No es podrà creuar la línia que separa Arenys del seu municipi veí, Canet de Mar, malgrat que les dues localitats formen part del Maresme. I per la part sud, la de Castelldefels serà l'última platja on els barcelonins i habitants de l'àrea metropolitana podran arribar. El següent municipi, Sitges, i la resta de municipis del Garraf i de l'Alt Penedès aquest dilluns ja passen a la fase 2.

Per tant, la mobilitat cap a municipis com Sitges, Vilanova i la Geltrú o Vilafranca del Penedès no és possible des de Barcelona.

Al prelitoral, els límits els marquen els municipis de Vallirana, al Baix Llobregat, i Sant Celoni, al Vallès Oriental.

Els municipis de Cabrera d'Anoia, Castellbisbal i Piera tenen el terme dividit entre dues regions sanitàries. Cal, doncs, consultar la regió sanitària que correspon a cada adreça a la pàgina del Departament de Salut.

El Bruc i Masquefa són les localitats més allunyades de Barcelona. Tot i que el Bruc i Masquefa formen part de l'Anoia, aquests dos municipis, fronterers amb Castellolí, Piera o els Hostalets de Pierola, segueixen sent part de l'àrea sanitària de Barcelona, i conformen els extrems més allunyats per l'oest als quals els ciutadans de Barcelona podran arribar.

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Fases de la desescaladaAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut