Així reobren escoles i instituts després d'11 setmanes, amb recels i mesures sanitàries

Segons Educació el 99% dels centres que podien obrir ho han fet, en una tornada insòlita, amb importants restriccions i queixes dels sindicats de mestres

RedaccióActualitzat

Després d'onze setmanes tancats amb pany i forrellat, aquest matí han tornat a obrir per als alumnes els centres educatius dels pobles i ciutats de Catalunya que ja hagin saltat a la fase 2 del desconfinament, i on no sigui festa local coincidint amb la Segona Pasqua.

El Departament d'Educació assegura que el 99% dels centres que podien obrir ho han fet. El retorn dels alumnes és voluntari i tenen prioritat els nens dels pares que treballin fora de casa o que estiguin en situació vulnerable.

La reobertura es fa amb ràtios reduïdes i es preveu més activitat en els cursos que acaben el cicle, o bé per a l'alumnat que prepari proves, com la selectivitat.

Això sí, la mascareta serà obligatòria per als més grans de 5 anys i hauran de mantenir, cosa difícil, els dos metres de distància. També per als professors. A la llar d'infants de Puigcerdà, a més a més, prenien la temperatura dels alumnes quan arribaven.

Llar d'infants de Puigcerdà (CCMA)
Llar d'infants de Puigcerdà (CCMA)

També ho feien a l'escola Pia de Vilanova: 

Entrada d'ESO i batxillerat de l'Escola Pia de Vilanova i la Geltrú (CCMA)

Els centres hauran de tenir en compte més mesures sanitàries: el material haurà de ser individual i no es distribuirà paper excepte en casos imprescindibles. A infantil i primària, també s'intentarà que les joguines siguin d'ús individual. I s'evitarà la manipulació d'eines i material comú, com el dels laboratoris, aules de música i informàtica.

Fins al dia 19, que és quan està previst acabar el curs, queden descartades les activitats esportives i, llevat de les llars d'infants, no hi haurà servei de menjador.

Institut Escola L'Agulla, el Catllar (CCMA)

Una reobertura no acceptada per tothom

La reobertura decidida pel Departament, però, no es fa amb l'aprovació total dels sindicats de l'ensenyament i dels centres, que han arribat a demanar la dimissió del conseller, Josep Bargalló, i critiquen que no s'hagi consensuat i negociat més el pla de reobertura.

Des del sindicat USTEC, el seu portaveu, Ramon Font, ha recomanat al professorat que, si avui ha d'anar a treballar, no entri a les aules si no veu que s'han garantit les mesures de seguretat:

"Si no tenen EPI (equips de protecció individual) estan en el seu dret, segons la llei de prevenció de riscos laborals. Una persona que no veu garantida la seva salut a la feina i que estigui en risc greu o imminent pot denunciarho i dir que en aquestes condicions no treballa."

 

Des de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya, la FaPaC, defensen el retorn dels nens a les escoles, però no estan d'acord en la manera com es fa. Ho ha dit la seva presidenta, Belén Tascón, a "El suplement" de Catalunya Ràdio.

"Creiem que hi ha moltes families vulnerables que necessiten aquesta tornada a l'escola, però pensem que tal com s'està fent no és la millor manera."

Per la seva banda, el Departament d'Educació ha assegurat que la Inspecció educativa garantirà que totes les famílies que vulguin portar els seus fills a qualsevol escola en els supòsits previstos en el pla de reobertura de centres "ho puguin fer".

Preguntes i respostes sobre la reobertura de les escoles

És obligatori, anar-hi?

No, el retorn a les aules és voluntari. Els més petits, els alumnes de 3 a 6 anys, tindran servei d'acollida en cas que els pares no puguin treballar des de casa.


Les escoles bressol obren?

Sí, i podran acollir un màxim de cinc nens per classe, amb estrictes mesures d'higiene. Tindran prioritat els pares que no puguin teletreballar o flexibilitzar els torns de feina.

Institut Mar de la Frau, a Cambrils (CCMA)


Quin horari fan?

Els alumnes d'educació infantil, de 3 a 6 anys, podran anar a l'escola de 9.00 a 1.00. No hi haurà servei de menjador.


Quants alumnes hi haurà per classe?

A P3, només podran acollir 8 nens per aula. A P4 i P5, en seran 10.

A sisè de primària hi podrà haver a classe en un mateix espai fins a 13 alumnes.

I als instituts, podran assistir-hi en grups de 15 alumnes, tant els de quart d'ESO com el segon de batxillerat o de graus formatius d'FP.

Tots podran demanar cita prèvia amb el seu tutor.


Han de dur mascareta?

N'hauran de portar els professors i els nens de més de cinc anys, quan no puguin estar a més de dos metres de distància.

Llar d'infants de Puigcerdà (CCMA)


Avancen matèria?

No, no hi haurà classes lectives, només es farà reforç en casos puntuals i acompanyament emocional.

El curs s'acabarà telemàticament el 19 de juny.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut