Salut demana calma davant el coronavirus: així es prepara el sistema davant l'alerta

Salut crida a la tranquil·litat davant les baixes al Mobile pel coronavirus: "El sistema està absolutament preparat"

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat davant d'un eventual cas de coronavirus a Catalunya. Ho ha fet en una roda de premsa convocada aquest divendres mateix després que aquesta setmana LG i Ericsson han cancel·lat la participació al Mobile Wolrd Congress.

La consellera Alba Vergés ha assegurat que "el sistema està absolutament preparat tant per detectar com per tractar" un possible cas del virus.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat les mesures impulsades amb l'organització del certamen. Entre d'altres, dins del recinte hi haurà dispensadors de desinfectant per a les mans i es podrà contactar un equip d'epidemiòlegs les 24 hores del dia, per resoldre dubtes i actuar amb rapidesa si hi ha casos sospitosos.

"No hi ha cap raó objectiva per no venir."

Els responsables de Salut han assenyalat que Catalunya no és una zona de risc i, si bé no descarten casos puntuals de coronavirus, no preveuen "en cap cas una epidèmia o un focus epidèmic". De moment, a Catalunya s'han investigat quatre sospites de coronavirus, i totes s'han descartat.

Així funciona el dispositiu de Salut pel coronavirus

El risc zero, asseguren, no existeix, però la situació a Catalunya és d'absoluta normalitat. A més, Salut garanteix que el sistema està preparat per un possible cas.

L'Hospital Clínic de Barcelona és el centre de referència a Catalunya davant l'alerta pel coronavirus. Tots els possibles casos són atesos per un dispositiu especial del servei de salut internacional. El primer és fer-los algunes preguntes:

"Saber d'on ve, què ha fet, saber tempos, quan ha anat, quan ha tornar, especialment de la Xina, si ha tingut contacte o no amb malalts i el motiu de consulta: quins símptomes tenen o per què han vingut."

Si hi ha una mínima sospita s'activa el protocol: el pacient es treu d'urgències i es porta a un box d'aïllament. Són habitacions on l'aire sempre va de fora endins. Immediatament es truca al servei de vigilància epidemiològica i es consensua què cal fer.

La gran majoria de sospitosos es descarten. Només en tres casos s'ha decidit fer-los la prova. Per fer les proves s'agafen mostres de nas, faringe i esput i s'ha de seguir també un protocol específic. Les mostres s'envien al laboratori. En unes 5 hores tenen el resultat. En el cas que donés positiu, el pacient es traslladaria a les sales d'aïllament de la Unitat de Cures Intensives. Es prenen mesures perquè el virus ni surti de l'habitació, ni els infecti a ells. Aquí es donaria el suport necessari al pacient perquè pugui superar la malaltia.


El contagi de la por

El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha explicat avui que el pitjor que pot passar és caure en la por:

"No hi ha res més contagiós que la por. Poden tenir por, però la por s'ha de racionalitzar i s'ha de veure quina és la situació a casa nostra, on el coronavirus és de molt baixa probabilitat."

Trilla ha advertit que hi poden haver casos abans, durant i després del Mobile, i que quan acabi aquesta crisi pel coronavirus de Wuhan, n'hi haurà una altra, com també hi ha altres malalties infeccioses actualment.

Mesures específiques

El Departament de Salut s'està coordinat de forma setmanal amb l'organització del Mobile, que té un sistema assistencial contractat propi per als congressistes.

Algunes de les mesures que s'han acordat amb els organitzadors és que els punts assistencials siguin més grans i visibles en les tres seus del congrés i, també, incrementar els punts d'higiene. Les recomanacions generals per evitar infeccions són tapar-se la boca quan es tus, fer servir mocadors rebutjables, utilitzar l'avantbraç quan s'esternuda i rentar-se les mans de forma freqüent. Per això hi haurà dispensadors de solucions desinfectants per a les mans en els recintes firals, una mesura habitual en els hospitals. També es faran actuacions de seguretat alimentària, tot i que això no és específic del Mobile.

A banda de les mesures del MWC, Salut ha impulsat altres accions preventives des d'abans que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés l'emergència sanitària internacional pel coronavirus, com la formació de formadors als centres sanitaris; reunions amb els responsables de les universitats, que reben molts estudiants xinesos; s'han elaborat materials específics dirigits a les escoles i estan en contacte constant amb el consolat de la Xina.

També s'han reunit amb la direcció general de Turisme, amb el Gremi d'Hotelers i amb els directors dels centres assistencials de caràcter privat per garantir que segueixin el protocol.

La sud-coreana LG i la sueca Ericsson han anunciat que no participarien en aquesta edició del Mobile, per la seguretat i la salut dels seus treballadors.

Falta de material

L'Organització Mundial de la Salut ha avisat avui que comença a faltar material sanitari bàsic per protegir-se del coronavirus, com, per exemple, les màscares. La crisi afecta sobretot la Xina. I uns científics han identificat el pangolí, un mamífer que és tota una "delicatessen" de la cuina xinesa com a possible transmissor del virus als humans.


L'origen: el pangolí

Un estudi de la Universitat Agrícola del Sud de la Xina culpa els pangolins que es venien al mercat de Wuhan del coronavirus. Els animals haurien fet de pont entre els ratpenats i els humans a l'hora de transmetre la malaltia . Altres universitats del món diuen que, tot i que l'estudi és interessant, no aporta prou dades per arribar a aquesta conclusió.

 

Tot i estar en perill crític d'extinció i figurar en la llista vermella d'animals protegits de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura, hi ha un gran tràfic de pangolins a l'Àsia i també a l'Àfrica. La carn d'aquest mamífer, menjador de formigues, hi és molt preuada. També ho són les seves escates, que es fan servir en medicina tradicional contra l'asma, el reumatisme i l'artritis. Per això, malgrat que estigui prohibit caçar-los i comercialitzar-los, es troben sovint en mercats de la Xina i Vietnam.

ARXIVAT A:
Mobile World CongressCoronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut