Els pangolins tenen un virus relacionat amb el SARS-CoV-2 i poden representar un risc
El pangolí torna a estar sota sospita (Flickr/David Brossard)

El pangolí, un mamífer protegit venut il·legalment, hauria transmès el coronavirus

Es tracta d'un mamífer amb escates molt apreciat en la cuina i la medicina asiàtiques

Xavier DuranActualitzat

El coronavirus  2019-nCoV podria haver passat dels ratpenats als humans a través del comerç il·legal de pangolins, un mamífer molt apreciat a l'Àsia pel seu ús en alimentació i medicina.

Hi ha diverses proves que suggereixen que l'origen del coronavirus es troba en els ratpenats. Investigadors de l'Institut de Virologia de Wuhan van publicar a la revista "Nature" un article on assenyalen que el genoma del coronavirus trobat en diversos pacients té un 96% de coincidència amb un coronavirus dels ratpenats. Per això, se suposa que aquests animals eren el reservori de l'agent infecciós.

Però falta establir com va passar dels ratpenats als humans. En un breu comunicat, la Universitat d'Agricultura del Sud de la Xina ha anunciat el descobriment que el pas intermedi hauria estat el pangolí i ho ha valorat així:

"Aquest darrer descobriment serà de gran importància per a la prevenció i el control de l'origen del virus."

Segons l'agència oficial Xinhuanet, els investigadors han seqüenciat el genoma del coronavirus present en pangolins i han vist que és en un 99% idèntic al que tenen les persones infectades. 

Però Dirk Pfeiffer, professor de medicina veterinària a la Universitat de Hong Kong, ha demanat precaució en la conclusió, perquè caldria comprovar la prevalença del coronavirus entre diferents espècies basant-se en mostres representatives. I fins i tot en aquest cas s'hauria d'establir el lligam amb els humans en els mercats de menjar. 
 

Un home aguanta un pangolí en un centre de recuperació al Vietnam (Reuters/Kham)


Una espècie en perill crític

Els pangolins són un ordre de mamífers que comprèn vuit espècies. Es tracta dels únics mamífers coberts d'escates. Segons la llista vermella de la Unió Internacional de Conservació de la Natura, el pangolí xinès es troba en perill crític.

Tot i estar protegit per la llei, és un dels animals més presents en el tràfic il·legal d'espècies. Es considera una delicadesa gastronòmica i també es fa servir en medicina tradicional. 

Fins al 6 de febrer s'han registrat a tot el món 31.528 casos d'infecció per coronavirus, dels quals 31.204 s'han produït a la Xina. Hi ha hagut 638 morts -dues fora de la Xina- i 1.659 persones s'han recuperat de la malaltia. Vora 5.000 malalts es troben en estat crític.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut