Salut comença a vacunar de la verola del mico a Fira de Barcelona amb capacitat per administrar 3.000 dosis per setmana

ACN Barcelona - Les persones que tenen un risc més alt de contraure la verola del mico es poden vacunar a partir d'aquest dimarts a la Fira de Barcelona. Aquest espai que es va habilitar per vacunar de la covid-19 ara s'afegeix als altres 18 punts de referència en l'estratègia per protegir de la verola del mico. Amb una capacitat per administrar unes 3.000 dosis a la setmana, Salut indica que l'acollida d'aquest punt ha estat "excepcional", amb més de 2.400 cites donades pels propers dies en les poques hores des que se'n va anunciar l'obertura. Per a la vacunació, s'han consensuat a nivell estatal uns grups prioritaris, que són persones que tenen relacions sexuals d'alt risc; que s'han contagiat del VIH o formen part dels programa per prevenir-lo, la PrEP.

Prop de 300 persones passaran aquest dimarts per Fira de Barcelona per vacunar-se de la verola del mico. La cap del Servei de Medicina Preventiva de Salut, Montse Martínez, ha destacat la bona acollida que ha tingut l'obertura d'aquest punt, que Salut va anunciar aquest dilluns, i ha assenyalat que la capacitat de 3.000 dosis setmanals es podria ampliar si Catalunya disposa de més dosis.

Des de l'inici de la vacunació, Catalunya ha rebut 17.900 dosis de vacuna. A diferència del coronavirus, la vacunació de la verola del mico no es planteja ara com ara de forma massiva i es prioritzen els grups que tenen més risc de contraure la malaltia.

Les persones que vulguin vacunar-se i compleixin els requisits poden demanar cita a través del portal vacunaverola.gencat.cat. És la primera vegada que es pot fer de forma proactiva, ja que fins ara eren els centres de referència qui contactaven amb possibles interessats davant la limitació de dosis.

Martínez ha explicat que la major disponibilitat de dosis ha permès obrir aquest centre. La Comissió de Salut Pública estatal, seguint les recomanacions de les autoritats internacionals, va aprovar a mitjan agost administrar menys quantitat de vacuna -una cinquena part- després que un estudi mostrés que una dosi menor era igualment efectiva si s'injectava de forma intradèrmica en lloc de subcutània. Així, més persones es poden vacunar tenint en compte la baixa disponibilitat de vaccins a nivell mundial.

Per rebre la vacuna, cal ser major de 18 anys i pertànyer a un dels grups prioritzats, que són persones que tenen relacions sexuals d'alt risc -múltiples parelles sexuals, consum de drogues durant el sexe, infeccions de transmissió sexual habituals...-; les que participen dels programes profilaxis preexposició al VIH (PrEP) o tenen la infecció per VIH en seguiment de consultes hospitalàries. Els altres requisits són no haver passat la malaltia, no haver estat contacte estret d'un cas positiu en els dies previs i no tenir símptomes de la malaltia. En el moment de la vacunació, el personal sanitari comprova que es compleixin els requisits.

A més de Fira, hi ha 18 punts més arreu de Catalunya on es vacuna de la verola del mico. Salut va començar a vacunar a mitjan juliol al centre comunitari BCN Checkpoint, l'Hospital Clínic i la Unitat de ITS Drassanes-Vall d'Hebron i va sumar els centres hospitalaris i punts de referència de malalties de transmissió sexual d'arreu de Catalunya -cal recordar que la verola del mico no és una malaltia pròpiament de transmissió sexual, si bé aquesta està sent la via principal de contagi-. Catalunya ha registrat 2.042 casos de verola del mico fins ara.

"Tot el que es pugui prevenir, millor"

Entre les persones que fan cua a primera hora d'aquest dimarts per vacunar-se contra la verola del mico hi ha en Bernard. Ell es va assabentar de la vacunació a Fira de Barcelona a través d'un amic, que li va enviar la informació. Ell ho va buscar a Internet fa unes setmanes, però no va veure clar com procedir. "Ahir m'ho va enviar un amic i vaig poder demanar cita superràpid", afirma a l'ACN.

També es mostra convençut de la decisió de vacunar-se: "No hi ha hagut dubtes". Creu que, a diferència de la covid-19, aquest virus ha generat més alarma perquè el contagi és "molt visible i estigmatitza moltíssim". "Quan ja és una cosa que se't veu a la cara i claríssimament se't veu la simptomatologia aquí sí que et vacunes", afegeix. D'altra banda, critica l'estigmatització cap al col·lectiu LGTBI en relació amb la verola del mico que s'ha fet des d'alguns mitjans de comunicació. "L'alarma s'hauria de donar dins del col·lectiu, no fora", conclou.

A diferència del Bernard, el David, que també fa cua, sí que havia fet una gestió prèvia per vacunar-se. Concretament, havia demanat cita a l'Hospital de Bellvitge i estava pendent. Així, quan un amic li va passar la informació sobre el punt de vacunació de Fira va optar per anul·lar la cita a Bellvitge i fer-ho directament en aquest nou punt. "Tot el que es pugui prevenir, millor", explica sobre el fet de vacunar-se, si bé matisa que tampoc estava "desesperat" per obtenir cita.

Anar al contingut