Vladímir Putin, president de Rússia (reuters)
Vladímir Putin, president de Rússia (reuters)
Rússia

Rússia respon a Theresa May i expulsa 23 diplomàtics britànics

Moscou els dona una setmana perquè abandonin el país

RedaccióActualitzat

Rússia ha ordenat l'expulsió de 23 diplomàtics britànics en resposta a una mesura idèntica adoptada pel Regne Unit contra Rússia per l'enverinament de l'exespia Serguei Skripal i la seva filla.

El Ministeri d'Afers Exteriors rus ha convocat l'ambaixador del Regne Unit a Moscou i li ha comunicat les contrasancions.

Moscou considera una provocació l'expulsió d'una vintena de diplomàtics russos arran de l'enverinament de l'exespia i dona als britànics una setmana perquè abandonin el país.

A part de l'expulsió dels 23 diplomàtics, també s'ha retirat el permís per a l'obertura del consolat britànic a Sant Petersburg i s'ha suspès l'activitat del Bristish Council a tot el territori rus. El British Council és la institució pública encarregada de difondre la llengua i la cultura angleses a l'estranger.

Londres atribueix a Putin l'intent d'assassinar l'exespia, cosa que Moscou nega.

La primera ministra britànica, Theresa May, va expulsar els diplomàtics russos per l'actitud de " total menyspreu" de Rússia davant dels incidents. Aquesta és la pitjor crisi diplomàtica entre els dos països des de la guerra freda.

Risc dels exiliats russos al Regne Unit

Aquest divendres, Scotland Yard va obrir una investigació criminal per la mort de Gluixkov, ex-director general de la línia aèria Aeroflot, que va aparèixer mort aquest dilluns. L'autòpsia va confirmar que havia mort estrangulat.

Aquesta mort, una setmana després de l'enverinament de l'espia rus amb una substància nerviosa de tipus militar i de fabricació russa, ha fet que, segons la BBC, la policia britànica i els serveis de seguretat hagin reconsiderat el seu plantejament inicial que altres exiliats russos al país tenien un baix risc de perill.

Anar al contingut