Tbilisi

Rússia rebutja a l'ONU el pla presentat per França d'alto el foc

La comunitat internacional vol posar fi a la violència entre Geòrgia i Rússia per Ossètia del Sud i, en aquest sentit, ha multiplicat els esforços diplomàtics. El Consell de Seguretat de l'ONU ha tancat la cinquena reunió sense aconseguir un acord de resolució conjunta per a l'alto el foc. Des de la presidència de torn de la Unió Europea, França ha presentat un pla de pau que Rússia ha rebutjat, segons ha justificat, perquè té problemes de base. Sobre el terreny, el conflicte s'agreuja. Les tropes de la regió separatista d'Abkhàzia han atacat l'exèrcit georgià per fer-lo retrocedir. Les tropes russes també s'endinsen al territori, mentre el país caucàsic demana el suport de les Nacions Unides.

Actualitzat

El Consell de Seguretat de l'ONU ha tancat la cinquena reunió sense arribar a cap acord de declaració conjunta d'alto el foc a Geòrgia. Rússia ha rebutjat el pla de pau presentat per França, país que ostenta la presidència de torn de la Unió Europea. L'ambaixador rus a les Nacions Unides, Vitaly Churkin, ha criticat la proposta de resolució perquè afirma que té problemes de base i ha lamentat que no s'hagués consultat a Moscou pel redactat del document. El redactat, segons el Kremlin, no inclou la referència a l'"agressió" i les "atrocitats georgianes" a Ossètia del Sud. Rússia també rebutja que el pla prevegi l'alto el foc immediat, el respecte a la integritat territorial de Geòrgia i el retorn a l'"statu quo" previ al conflicte.

Després d'afirmar que el text obvia les agressions de Tbilisi, l'ambaixador rus ha afirmat que no saben com negociar amb el president de Geòrgia perquè no ha complert les seves obligacions respecte als ossetes i els abkhazos. A més, ha manifestat que Rússia no pot retirar els seves tropes d'Ossètia pel "perill" que Tbilisi torni atacar la regió separatista, molts ciutadans dels quals tenen nacionalitat russa.

Per contra, Tbilisi s'ha mostrat a favor del contingut de la resolució, que "reforma el compromís dels estats membres de l'ONU amb la sobirania, la independència i la integritat territorial de Geòrgia en el si de les fronteres internacionalment reconegudes". Tant Ossètia del Sud com Abkhàzia són considerades per la comunitat internacional com a regions de Geòrgia, tot i ser autoproclamades independents a principis dels 90.

El text, que ha presentat França, advertia que el consell estava "molt preocupat per l'escalada de la violència de Geòrgia", però declinava a fer cap crítica a Rússia ni a Geòrgia. A més, diu estar "consternada" perquè les hostilitats han tingut lloc durant la treva que l'Assemblea General de l'ONU va instar a respectar durant els Jocs Olímpics de Pequín 2008.

S'intensifica la diplomàcia

Per la seva part, el president de torn de la Unió Europea, el francès Nicolas Sarkozy, ha interromput les seves vacances i viatja cap a Moscou, primer, i cap a Geòrgia, després. A Brussel·les, també hi ha aquest dimarts una reunió d'urgència de la Unió Europea, mentre, a instàncies de Moscou, l'OTAN en celebra una altra. Unes negociacions que s'hi han de sumar les dures acusacions dels Estats Units cap a Rússia. El president George Bush ha pronunciat una declaració institucional sobre el conflicte. Bush qualifica les accions de Rússia d'"invasió" en tota regla, i insta Moscou a acceptar el pla de pau proposat per la Unió Europea, els Estats Units i l'OSCE. A més, adverteix que les relacions entre Washington i Moscou estan en perill i afegeix: "Aquesta acció és inacceptable al segle XXI."

Però Moscou ha contraatacat. El primer ministre, Vladímir Putin, ha respost acusant Washington de presentar els georgians com a víctimes, en lloc d'agressors, i ha manifestat: "Malauradament, alguns dels nostres socis no ens estan ajudant i fins i tot intenten intervenir-hi. Em refereixo al fet de portar tropes georgianes des de l'Iraq en avions nord-americans."

El G-7 també s'ha sumat a les crides d'alto el foc immediat a Rússia i l'OTAN acusa Moscou d'un ús excessiu de la força.

Davant l'escalada del conflicte, el president de Geòrgia ha convocat d'urgència el Parlament. El mateix dia que els líders de les antigues repúbliques soviètiques visiten la capital georgiana per expressar la seva solidaritat al país.

Les tropes d'Abkhàzia ataquen l'exèrcit georgià

Mentrestant, el conflicte a Geòrgia s'agreuja. Aquesta matinada, les tropes de la regió separatista d'Abkhàzia han atacat l'exèrcit georgià per fer-lo retrocedir. Les tropes russes també s'endinsen al territori, mentre el país caucàsic demana el suport de les Nacions Unides per combatre el que ja considera una invasió. El president nord-americà, George Bush, ha acusat el Kremlin de voler derrocar el govern de Saakaixvili, i el primer ministre rus, Vladímir Putin, ha respost acusant Washington de presentar els georgians com a víctimes, en lloc d'agressors.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut