Nova York

Els EUA i Rússia s'enfronten al Consell de Seguretat pel conflicte a Ossètia del Sud

La posició enfrontada entre Rússia i els Estats Units ha fet fracassar de nou l'intent de les Nacions Unides per pactar una declaració conjunta que faci una crida a l'alto el foc a Ossètia del Sud. La quarta reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU ha evidenciat els interessos diametralment oposats de russos i nord-americans respecte al conflicte al Caucas. El detonant de l'enfrontament que totes dues diplomàcies han mantingut al si del consell ha estat la revelació que ha fet l'ambaixador dels Estats Units a l'ONU. Zalmay Khalilzad ha explicat que el ministre d'Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, ha comunicat a la seva homòloga nord-americana, Condoleezza Rice, que l'objectiu de Moscou era derrocar el govern georgià de Mikhail Saakaixvili.

Actualitzat

"Li va dir que el lideratge de Geòrgia 'havia de marxar', que 'Saakaixvili ha d'anar-se'n", ha afirmat Khalilzad, que ha afegit que aquest fet era totalment "inacceptable". Descontent amb aquesta afirmació, l'ambaixador nord-americà davant l'ONU s'ha adreçat directament al seu homòleg rus, Vitaly Churkin, i li ha preguntat: "És el canvi de règim l'objectiu del seu govern, el derrocament d'un govern elegit democràticament?"

Sorprès per la referència pública a una "trucada telefònica confidencial", Churkin ha afirmat que "canvi de règim és una invenció purament nord-americana que nosaltres no fem servir". "Mai hem fet servir aquesta terminologia en el nostre pensament polític. Nosaltres estem per la democràcia a Geòrgia", ha assegurat Churkin. Això sí, s'ha permès afirmar que "en ocasions hi ha líders electes democràtica o semidemocràticament que provoquen grans problemes als seus països i a vegades aquests líders han de plantejar-se com d'útils han estat per a la seva gent".

Pel que va a la resolució proposada per Estats Units i en la qual treballen els membres del Consell de Seguretat, l'ambaixador de Rússia ha apuntat que "no és una resposta adequada a la situació". Per Churkin, la solució correcta seria "la retirada de les forces georgianes d'Ossètia del Sud i l'acceptació d'un acord per no fer servir la força". "Encara no he vist un esborrany de resolució així. Si ens hem d'unir a una resolució, hi ha d'haver quelcom que puguem acceptar", ha afegit.

A hores d'ara, un reduït grup de membres del Consell de Seguretat negocia la redacció d'un projecte de resolució que faci una crida a l'alto el foc i que podria presentar-se en les pròximes hores.

La UE intensifica els esforços

Per la seva banda, el ministre d'Afers Estrangers francès, Bernard Kouchner, ha viatjat a la capital de Geòrgia, Tbilisi, per mantenir converses sobre la situació. França, que ostenta la presidència semestral europea de la Unió Europea, ha de presentar un pla basat en el respecte a la integritat territorial de Geòrgia i la finalització de totes les hostilitats. En la seva agenda té previst reunir-se amb el president georgià i amb les autoritats russes. A la seva tornada, dimecres vinent, té previst informar els ministres d'Afers Estrangers europeus dels resultats de la seva iniciativa de pau.

També ha arribat a Geòrgia una delegació conjunta de la Unió Europea, l'OSCE i els Estats Units per intentar fer de mediadora en el conflicte. La representació internacional s'ha reunit amb el ministre d'Afers Estrangers de Geòrgia i han reiterat el seu suport a la integritat territorial del país. També demanen l'alto el foc immediat.

Anar al contingut