Rudy Giuliani a l'arribada al jutjat de Washington (EFE/Jim Lo Scalzo)
Rudy Giuliani a l'arribada al jutjat de Washington (EFE/Jim Lo Scalzo)

Rudolph Giuliani, condemnat a pagar 148 milions de dòlars a dues treballadores electorals

Un jutjat de Washington ha condemnat l'advocat de Donald Trump per difamació per acusar dues dones de manipular vots a Geòrgia

Rudolph Giuliani, exalcalde de Nova York i advocat personal de Donald Trump, va tenir un paper destacat en la campanya de l'expresident republicà i l'intent d'invalidar els resultats de les eleccions del 2020, que ara li està sortint car. Un jutjat federal de Washington l'ha condemnat per difamació a pagar 148 milions de dòlars, uns 135 milions d'euros, a dues dones que van treballar en aquelles eleccions.

Giuliani va acusar les dues treballadores electorals d'haver manipulat vots per fer que Donald Trump perdés les presidencials del novembre de 2020 a l'estat de Geòrgia, on va guanyar Biden per pocs vots de diferència i va ser clau per a la seva arribada a la Casa Blanca. Llavors es va difondre un vídeo en un col·legi electoral i van assegurar falsament que totes dues estaven traient maletes plenes de vots.

Al vídeo, mare i filla es passaven un objecte durant el recompte de les paperetes. Va resultar que era una pastilla de menta, però l'exalcalde va afirmar que es van intercanviar un llapis USB "com si fossin dosis d'heroïna o cocaïna" per fingir els resultats.


Danys emocionals i de reputació

Les persones difamades són Ruby Freeman i Wandrea Shaye Moss, mare i filla. En el judici, van testimoniar haver rebut amenaces racistes i masclistes després de les acusacions de Giuliani. La sentència justifica la multa pels danys emocionals i de reputació que van patir les dues treballadores electorals.

Shaye Moss i Ruby Freeman a les portes del jutjat
Shaye Moss i Ruby Freeman a les portes del jutjat (EFE/Jim Lo Scalzo)

"Giuliani em va arruïnar la vida", va declarar la filla, que encara avui diu que té "por" de dir el seu nom en llocs públics. Wandrea Shaye Moss ha dit que "va encendre una flama amb aquestes mentides, que va transmetre a molts altres". "Ha canviat tots els aspectes de les nostres vides, les nostres llars, les nostres famílies, la nostra feina, la nostra sensació de seguretat i la nostra salut mental", va assegurar.

Durant el judici, la defensa de Giuliani va admetre que el seu client va cometre un error, però va reivindicar que l'exalcalde és en realitat "un bon home".

Altres processos oberts

Giuliani ha anunciat que recorrerà la sentència. "No em penedeixo de res", va dir el polític republicà a la sortida dels jutjats, on va repetir davant la premsa la seva teoria de la conspiració que les eleccions del 2020 van ser manipulades.

L'exalcalde ha defensat que la seva conducta està emparada per la llibertat d'expressió.

Donald Trump està imputat en dos processos judicials, un en un tribunal federal de Washington i un altre en un estatal de Geòrgia, pels seus intents de revertir el resultat de les eleccions del 2020, en què va perdre contra Biden.

Giuliani està imputat en el cas de Geòrgia com a còmplice de Trump a la trama criminal. Segons la premsa local, l'exalcalde hauria demanat sense èxit diners a Trump per poder afrontar els costos de les causes judicials.

Segons la premsa local, Giuliani afronta nombrosos problemes financers i encara no ha dipositat la multa de 200.000 dòlars que se li va imposar a l'agost per aquest mateix cas.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
Anar al contingut