Les peces d'art del Deutsches Museum són de donacions de benefactors (Flickr/H. Raab)

Roba quadres al museu on treballa, els falsifica i s'acaba comprant articles de luxe

L'home ha estat condemnat pel robatori al Deutsches Museum de Múnic, on hi havia, entre d'altres, "La faula del Rei Granota", de Franz von Stuck

RedaccióActualitzat

Un treballador del Deutsches Museum de Múnic, a Alemanya, va robar-ne quatre quadres, els va substituir per falsificacions durant dos anys i va vendre'n els originals. Tot per embutxacar-se uns 63.000 euros i aconseguir viure de forma més luxosa. Ara està condemnat a un any i nou mesos de presó i ha de tornar els diners que va obtenir amb la venda dels quadres.

L'ha jutjat un tribunal de districte de Múnic, que ha decidit disminuir-li la pena, segons explica la sentència, per la seva "voluntat de col·laborar" i "l'evident remordiment."

L'home, de 30 anys, va ser treballador del museu des del 2016 fins al 2018 i tenia accés al magatzem on es guardaven els quadres.

Va robar "La faula del Rei Granota", de Franz von Stuck, i el va vendre per 70.000 euros a un comprador de Suïssa en una casa de subhastes de Múnic. Li va donar un nou nom al quadre i va dir que l'havia heretat dels seus besavis.

El quadre mostra una dona vestida amb una túnica blanca que s'inclina per mirar la granota:    

 

Després de vendre'l, li van quedar uns 49.127 euros en efectiu, un cop va deduir les despeses de la subhasta.

Els altres quadres que va robar els va vendre per menys diners. Un de Eduard von Grützner per 7.000 euros i un altre de Franz von Defregger per 4.490,50 euros.

El lladre, però, no va aconseguir cap comprador per al quart quadre, "Dirndl", també de Von Defregger, i no el va vendre.

Amb tot, i segons la sentència del tribunal, l'home va poder costejar-se una vida més luxosa.


Qui va fer les falsificacions? Una incògnita

Va ser un taxador intern que es va adonar del robatori. Va pensar que alguna cosa anava malament quan va veure que un dels quadres no coincidia amb una entrada de catàleg.  

La portaveu del museu, Sabine Pelgjer, ha explicat que va ser "bastant fàcil" reconèixer que es tractava d'una falsificació. Quan se'n van adonar, van revisar l'inventari de les obres d'art i es van trobar tres peces més falsificades. 

Es desconeix qui va fer les falsificacions. 


La seguretat, en dubte

El Deutsches Museum és un museu de ciència i tecnologia i les peces que té d'art són de donacions d'alguns benefactors.

En el judici, celebrat l'11 de setembre d'aquest any, l'home va explicar com de sorprès estava per la facilitat amb què havia robat els quadres.

Des del museu han reconegut que, tot i tenir unes instal·lacions "bastant segures", "és difícil mantenir la seguretat quan es tracta dels treballadors de l'empresa."

 

 

ARXIVAT A:
AlemanyaMuseusSeguretat
Anar al contingut