París

Retorn progressiu a la normalitat a França després de "suspendre's" la vaga del transport

França preveu un retorn progressiu a la normalitat després que les assemblees dels ferroviaris hagin optat per desconvocar la vaga que han protagonitzat durant nou dies seguits, una impopular mesura que ha indignat un 70% de la població. El president francès, Nicolas Sarkozy, i els sindicats han arribat a l'acord de negociar, però els vaguistes no descarten noves aturades. Sarkozy, però, segueix sense voler canviar l'eix de la reforma. Tot i això, ha moderat la contundència de la seva primera posició davant del cost econòmic que suposa la vaga i l'aparició d'altres vagues sectorials. I és que aquest dijous s'ha repetit una manifestació d'estudiants que, sumada a la protesta de funcionaris de dimarts, manté obert el pols amb el govern.

Actualitzat
Després de nou dies de caos, la vaga dels transports públics a França arriba al seu punt final. Tot i això, la decisió s'ha pres amb la paraula "suspensió" per part de la gran majoria d'assemblees dels transports públics francesos. Un acord al qual es va arribar després d'una votació en què decidien tornar a la feina.

Suspenen la vaga, però no renuncien fàcilment als privilegis de les seves pensions, i és que assenyalen que encara no han obtingut res i que, per tant, continuaran vigilant i aniran decidint a mesura que avancin les negociacions. Els sindicats no descarten convocar noves vagues. A més, alguns treballadors acusen de traïció els seus líders, per haver pactat la fi de la vaga.

El conflicte ha estat molt més llarg del que esperava el president Nicolas Sarkozy, que no ha renunciat a l'essencial de la reforma: que els treballadors afectats hagin de cotitzar més anys. Amb tot, però, es preveu oferir-los un paquet de mesures compensatòries, que els sindicats ja han acceptat.

Amb el final de la vaga es preveu un retorn progressiu a la normalitat, tot i que el restabliment total de les línies no serà efectiu fins dilluns.
Anar al contingut