Assaig d'obertura d'oci nocturn fet a Sitges al maig (Cedida per l'Ajuntament de Sitges a l'ACN)

L'oci nocturn reobrirà a mitjans d'octubre amb passaport Covid si les dades ho permeten

A partir d'aquest dimecres a la nit, la vigília de la festa de la Mercè, podran obrir a l'exterior fins a les tres de la matinada

RedaccióActualitzat

L'oci nocturn ja té data per a la represa total de l'activitat, tot i que amb condicions. Seria a partir del 15 d'octubre, sempre que la situació de la pandèmia continuï la bona evolució. Així ho han acordat govern i patronal.

La Generalitat parla d'"un horitzó proper" per poder obrir els espais interiors, "amb la possibilitat de fer servir el certificat Covid, sempre que la situació epidemiològica ho permeti". Segons les patronals, aquesta data seria a partir del 15 d'octubre i es permetria fer servir la pista de ball amb un aforament limitat.

A partir de la mitjanit de dimecres a dijous, però, el sector ja podrà ampliar l'horari, tot i que només els espais a l'exterior i fins a les tres de la matinada. Així ho ha decidit el Procicat.

Els locals d'oci tindran mitja hora per desallotjar els espais a partir de les tres de la matinada.

La mascareta és obligatòria quan no es consumeixi i no es permet el ball.

La restauració també amplia horaris fins a la una de la matinada, amb mitja hora per desallotjar. Fins ara podien obrir fins a dos quarts d'una, tot i que es continua mantenint l'aforament de 10 persones a l'exterior i 6 a l'interior.

L'obertura es justifica per una millora en els indicadors sanitaris de la pandèmia, tot i que no s'arriben a alguns dels requisits marcats per Salut, com baixar del llindar dels 100 crítics a les UCI o arribar al 80% de la població vacunada.


Queixes de les patronals

La Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) calcula que només un 5% els establiments podran obrir amb les noves condicions. La proposta no satisfà la patronal, que torna a criticar unes restriccions "només promogudes a Catalunya i les Balears".

L'altra patronal, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), diu que a les portes de la tardor la mesura "arriba tard".

El tancament dels locals de l'oci nocturn tenia l'aval del Tribunal de Justícia de Catalunya, que va donar la raó a la Generalitat davant la denúncia presentada a principis de mes per la patronal Fecasarm.

És un dels sectors més castigats per la pandèmia i asseguren que ja estan al límit. A principis de mes van començar una acampada i una vaga de fam a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar la reobertura dels negocis, i es van reunir amb el Departament d'Empresa per demanar més ajudes al sector. La reunió va acabar sense cap pla concret ni data de reobertura.

Un grup de joves que balla amb mascareta a la pista de la discoteca Flashback de Salou el 23 de juny de 2021
Un grup de joves balla amb mascareta a la discoteca Flashback de Salou el 23 de juny (ACN/Ariadna Escoda)

La gestió dels botellons

La reobertura de l'oci nocturn ha estat molt reclamada pel sector, però també per diverses institucions, com el Departament d'Interior, l'Ajuntament de Barcelona o col·lectius de Mossos i policies locals, que han demanat més efectius per fer front a macrobotellons com els que s'han viscut aquest cap de setmana a Tiana o a la Universitat Autònoma, a Bellaterra, i que han acabat amb incidents greus.

Uns incidents que s'estan investigant, segons ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dilluns, en declaracions a TV3. Elena no creu que l'obertura de l'oci nocturn erradiqui els botellons, però sí que "ajudarà a gestionar millor la nit" i ha defensat que ara hi ha dades sanitàries "molt sòlides" que permeten reobrir els locals d'oci nocturn.

Fa quinze dies, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va demanar, en una entrevista a "Els matins" de TV3, "un protocol" per reobrir l'oci nocturn, en condicions, abans de les festes de la Mercè, que comencen aquesta setmana.

A les festes de Gràcia i de Sants d'aquest estiu també hi ha hagut incidents durant el desallotjament de carrers i places on es feien botellons.


Un any i mig tancats en interior

Des de la declaració de l'estat d'alarma, el 14 de març de l'any passat, gairebé fa un any i mig, només han pogut reobrir tímidament en dues ocasions, entre juny i juliol del 2020 i del 2021.

El 19 de juny del 2020, un cop arribada la tercera fase de la desescalada després del confinament, van poder reobrir amb dret a ballar. Només tres dies més tard es van fer enrere pel que fa al ball, i el 24 de juliol, en una de les primeres decisions de Josep Maria Argimon com a secretari de Salut Pública, es va decidir tornar a tancar l'oci nocturn.

Un any més tard d'aquella curta reobertura, discoteques i bars de nit van poder tornar a aixecar les persianes. Va ser el 21 de juny d'aquest any. De nou, el retorn del sector va ser breu. El 9 de juliol van tornar a tancar per la cinquena onada, que ha afectat amb més força que mai les persones joves.

Argimon, ja com a conseller de Salut, va atribuir 31 brots de Covid a l'oci nocturn i va dir que la reobertura, quan arribés, es faria amb test d'antígens o certificat Covid.

Durant els 19 dies que va estar obert l'oci nocturn, entre el 21 de juny i el 9 de juliol, els contagis de Covid es van multiplicar per 12 a Catalunya. La setmana abans d'obrir, es van registrar menys de 4.000 casos. La setmana abans de tancar van ser més de 48.000. Els locals es van tancar en interior però podien estar oberts fins a les 00.30 en espais exteriors.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut