El cartell de la Mercè 2021, amb la il·lustradora Malika Favre i Ada Colau (ACN/Pau Cortina)

Les festes de la Mercè: més de 500 activitats amb aforaments limitats i reserva prèvia

L'alcaldessa demana reobrir l'oci nocturn abans de la festa major per evitar l'efecte crida

RedaccióActualitzat

Les festes de la Mercè, que aquest any commemoren el 150è aniversari, es faran amb les mateixes limitacions que l'any passat: aforaments restringits i reserva prèvia per a totes les activitats.

N'hi ha més de 500 programades i, tot i que no es podran fer ni correfocs ni castells, la cultura popular hi tindrà un paper destacat amb una cercavila al passeig de Gràcia el mateix dia 24.

Aquest dimecres s'ha presentat el cartell de la festa, fet per la il·lustradora francesa Malika Favre, que des de fa poc viu a Barcelona.

Es tracta d'una reina vestida amb una túnica estampada amb rajoles hidràuliques, els mosaics del parc Güell o la Sagrada Família, i una corona feta amb el panot de la ciutat i una roda de sardana.

La il·lustradora explica, així, com s'ha inspirat: "La meva pregunta quan vaig començar tot el procés era: si Barcelona fos una dona, com seria? Per mi, la resposta era una dona guapa, protectora i poderosa. Una reina mediterrània que ens mira amb desafiament."

Custodia Moreno serà la pregonera de la Mercè 2021 (ACN/Pau Cortina)

La pregonera de la Mercè serà Custodia Rivero, una infermera jubilada coneguda pel seu activisme veïnal. Va emigrar des d'Andalusia l'any 47 i va viure a les barraques del Carmel, on porta tota la vida lluitant per la millora de les condicions de vida del barri.

"Els que em coneixen ja saben que, a mi, això del protocol i del que és políticament correcte a vegades em rellisca una mica. Però la veritat és que em fa molta il·lusió", ha dit referint-se al discurs que adreçarà als barcelonins en el seu pregó. "Els asseguro que les meves paraules agradaran més o menys, però estaran plenes de sinceritat, d'estima i d'agraïment a aquesta terra que em va robar el cor l'any 47, quan vaig arribar aquí."
 

Colau, partidària de reobrir l'oci nocturn

L'experiència de les festes de Gràcia i de Sants, els botellots de l'estiu i els aldarulls que hi ha hagut a la ciutat, preocupen a pocs dies perquè comenci la festa. L'alcaldessa, Ada Colau, ha fet una crida a la responsabilitat ciutadana perquè tothom respecti les normes. I ha deixat clar que les coses serien més fàcils si discoteques i altres locals d'oci nocturn estiguessin oberts.

"No de forma precipitada, però si abans de les festes es pogués produir, si es donen les condicions per a aquesta reobertura de l'oci nocturn, evidentment ajudaria al fet que no hi hagués un efecte crida a les festes de la Mercè. Ens agradaria que fos possible respectant tots els requisits sanitaris", ha proposat Colau.


Festa descentralitzada

La festa major de Barcelona se celebrarà els dies 23, 24, 25 i 26 de setembre i serà molt semblant a la de l'any passat: totes les activitats requeriran reserva via web per poder controlar l'aforament i els espectacles acabaran, com a màxim, a dos quarts d'una de la matinada.

Dimarts 14 s'obrirà la reserva d'activitats a la web de la Mercè, que aquest any tindrà com a ciutat convidada l'Havana.

També es mantindrà la línia descentralitzadora, amb la programació distribuïda per un total de 23 espais de set districtes de la ciutat.

La cultura popular serà una de les grans protagonistes de l'edició el dia de la patrona, el 24 de setembre, al passeig de Gràcia. Es farà un homenatge a la cultura tradicional en el qual participaran més de 200 entitats, entre els carrers Diputació i Rosselló, i que inclourà una petita cavalcada amb el públic quiet.

Els gegants de la Ciutat ballant damunt l'escenari a la Mercè del 2020 (ACN/Pau Cortina)

La festa recupera el Toc d'inici i tornarà a començar amb l'actuació dels Ministrils a la plaça Sant Jaume. No hi haurà, però, ni jornades castelleres ni correfocs.


Piromusical des de 4 punts

Com l'any passat, el primer de la pandèmia, el Piromusical, l'espectacle de música, aigua i foc que posa punt final a la Mercè, també serà descentralitzat.

Hi haurà quatre punts de llançament distribuïts per la ciutat, que es mantindran en secret perquè no hi hagi aglomeracions.

Serà un espectacle de focs d'uns vint minuts de durada, que es podrà veure des de les terrasses de diversos punts de la ciutat, seguir per TV3 o escoltar per Catalunya Ràdio.

 

 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaLa Mercè
Anar al contingut