Rafael Ribó, síndic de greuges
Rafael Ribó, síndic de greuges

Relacionen el síndic de greuges, Rafael Ribó, amb un suposat delicte de suborn

El 2015, Rafael Ribó va acceptar una invitació a la final de la Champions, a Berlín, d'un empresari imputat en el cas del 3%

RedaccióActualitzat

El jutge De la Mata ha demanat al síndic de greuges, Rafael Ribó, que es personi a l'Audiència Nacional per un suposat delicte de suborn, per haver acceptat una invitació a la final de la Champions del 2015 a Berlín d'un empresari imputat en el cas del 3%.  

El pas del magistrat no implica la imputació de Rafael Ribó. Però sí que li permet estar al cas de tots els indicis que hi ha contra ell. En el cas que se l'acabi investigant, ho faria el TSJ, per la seva condició d'aforat. 

 

Un empresari es gasta 40.000 euros en el viatge

Els fets es remunten a fa 4 anys i mig: el síndic hauria viatjat a Berlín amb la seva filla per veure la final de la Lliga de Campions entre el Barça i la Juventus, i ho haurien fet convidats per l'empresari Jordi Soler, imputat en el cas del 3%.

Segons Anticorrupció, aquest empresari, investigat per encobrir, presumptament, suborns a Convergència Democràtica a canvi d'obra pública, es va gastar gairebé 40.000 euros en els seus convidats: entrades pel partit i lloguer d'un avió i una furgoneta per als desplaçaments. 

Tot i que el síndic era aquest divendres al Parlament presentant un informe sobre el decret de seguretat digital, no ha volgut comentar res sobre la petició de la Fiscalia Anticorrupció perquè se l'investigui. De fet, Ribó ja va donar explicacions en seu parlamentària fa quatre mesos:

"Segur que el síndic persona va cometre un error havent acceptat aquella invitació que no era una invitació que a mi em fessin d'enlloc. Era que algú, molt amic meu, que sabia que estava en aquella situació, em va dir: 'Hi ha aquesta possibilitat', que avui no acceptaria".

Però, tot i les explicacions, els crítics amb la gestió de Ribó, com Ciutadans, ja han demanat novament la seva compareixença al Parlament i la seva destitució.

 

La investigació del 3%

La investigació del 3%, que porta l'Audiència Nacional, està en la recta final de la instrucció. El jutge De la Mata té sobre la taula nous documents de la Guàrdia Civil que demostrarien que el partit no només feia servir les seves fundacions per amagar les comissions que feia pagar als empresaris a canvi de contractes.  

 

 

A l'Audiència Nacional han arribat diferents informes concloents, segons fonts judicials. Un sobre xifres. Del 2008 al 2012. Quatre anys en què el CatDem i Fòrum Barcelona van rebre nou milions i mig d'euros en donacions. D'aquests, 3,8 milions haurien anat a parar a Convergència. 

A ulls de la Guàrdia Civil, el partit carregava a les seves fundacions factures per feines que no s'haurien fet, en un intent de blanquejar les donacions a canvi d'adjudicacions d'obra pública. 

Un altre dels informes apunta que Convergència no només hauria fet servir les seves fundacions en la trama del 3%; també empreses privades.
Hisenda els ha posat sobre la pista d'aquesta dinàmica, en l'examen a la productora audiovisual Triacom.

Anar al contingut