Refugis climàtics per combatre l'onada de calor arreu del territori

Biblioteques, centres cívics, mercats o teatres de molts municipis de Catalunya obren les seves portes perquè la gent pugui descansar de les altes temperatures

Actualitzat

Nadons, gent gran, persones amb malalties cròniques i, en general, tothom qui sigui vulnerable a la calor. És a qui van destinats els refugis climàtics habilitats al llarg del territori amb motiu de l'onada de calor que travessa Catalunya.

Es tracta d'espais oberts a tota la ciutadania i que permeten fugir, per una estona, de les altes temperatures.

Els consistoris dels diferents municipis de Catalunya, com Barcelona, Lleida, Molins de Rei, Sant Andreu de la Barca o Girona obren les portes de biblioteques, centres cívics o altres equipaments municipals, com mercats i teatres.

L'interior d'una biblioteca
La biblioteca del Centre Cívic de la Bordeta, a Lleida, ja va ser refugi climàtic l'any passat (ACN/Laura Cortés)

A Barcelona han obert portes una quarantena de biblioteques, 9 museus, 11 escoles i 19 complexos esportius. També s'han habilitat espais exteriors en 46 parcs i jardins. Estan pensats sobretot per a persones vulnerables a la calor, com nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques.
El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha assenyalat, però, que qualsevol persona es pot acostar a algun d'aquests refugis i consultar la web o trucar al 010 per informar-se sobre els horaris que estan oberts, ja que n'hi ha oberts de matí, de tarda o tot el dia.


Tots ells estan oberts a la ciutadania fins al 15 de setembre.

A Vic han estrenat protocol d'onada de calor i disposen de 27 refugis climàtics. L'any passat no es va arribar a posar en marxa perquè les temperatures no van ser tan elevades. Ara s'han habilitat aspersors d'aigua al parc de l'Horta de la Sínia i el parc l'Era d'en Sellés, perquè els ciutadans s'hi puguin refrescar. I tenen previst obrir aquest divendres l'edifici de l'Orfeó.

A Molins de Rei, al casal d'avis del barri del Canal, hi han anat persones que tenen aire condicionat a casa seva o que, tot i tenir-ne, han preferit anar al casal davant l'increment del preu de la llum.

A Castell-Platja d''Aro, al Baix Empordà, s'han habilitat dos refugis climàtics: la sala polivalent del nucli de Castell d'Aro i el Palau d'Esports i Congressos, que obren de 12:00 a 18:00 hores. Els usuaris tenen a la seva disposció taules i cadires, aigua, aire condicionat i, en cas de necessitar-ho, l'assistència de Creu Roja i de l'Associació de Voluntaris de Protecció.

A Figueres, l'Ajuntament ha instal·lat dues fonts addicionals i ha intensificat la presència d'efectius de Policia Local i Protecció Civil. A més, fa crides a persones de la tercera edat i de col·lectius vulnerables i ha obert el menjador social per a persones sense llar de 12:00 a 20:00 hores.

Catalunya està immersa aquests dies en una onada de calor amb temperatures que s'enfilen fins als 43ºC, com és el cas de Gurb i Artés, o 42ºC, a Cardona i Sant Salvador de Guardiola.


Hidratar-se sovint, clau

Davant l'augment de temperatures, cal ser prudents amb els riscos que se'n poden derivar. Per això, és important hidratar-se sovint i fer àpats lleugers, entre altres recomanacions.  

 

ARXIVAT A:
IncendisOnada de calor
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut