Temperatures màximes diàries de la setmana

L'onada de calor marxa amb una vintena de rècords a Catalunya

Tot i l'embat de l'onada, no hem batut el rècord absolut de Catalunya, els 43,8 ºC d'Alcarràs

Alberto AlcántaraActualitzat

S'ha acabat l'onada de calor, un episodi extrem que ha deixat alguns rècords de temperatura, malgrat que no ha arribat al nivell de l'onada de calor del juny del 2019. Diumenge, les temperatures encara van superar els 40 ºC en alguns indrets, però ja no van assolir valors tan elevats com dissabte. Aquest dilluns la temperatura es normalitza.

Tot seguit, fem un resum de l'evolució de l'onada de calor, dia a dia.

Diumenge, ranera de l'onada de calor

La temperatura ja va baixar lleugerament aquest diumenge, el sisè dia de l'onada de calor. Els valors més alts registrats a les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser a Tremp (41,2 ºC), Artés (41,1 ºC) i Sant Romà d'Abella (41 ºC).

Temperatura màxima de diumenge (Meteocat / meteoclimatic / MeteodadesTV3)

 

Dissabte, dia àlgid

El cinquè dia de l'onada de calor va ser el més calorós. Després d'un dijous amb els primers rècords i un divendres en què la temperatura es va frenar lleugerament, dissabte es van batre 21 rècords de calor absoluta en estacions gestionades per l'SMC amb més de 10 anys de dades. Avui encara hi ha activat l'avís de màxim nivell de perill per calor en una vintena de comarques catalanes.

 

Aquest és el mapa amb alguns dels registres més destacats. En el podi de les màximes més altes de la XEMA hi van quedar Sant Romà d'Abella (43,1 ºC), Tremp (43 ºC) i Organyà (42,7 ºC), amb rècord absolut de la sèrie a Sant Romà d'Abella i Organyà.

Temperatura màxima de dissabte (Meteocat / meteoclimatic / MeteodadesTV3)

D'altra banda, també es van registrar alguns rècords al País Valencià, com els 45,7 ºC de Xalans o els 43,3 ºC d'Utiel, que mai havia superat els 43 ºC (amb dades des de 1943).

 

L'episodi de calor va venir acompanyat de molts esclafits càlids, amb ventades i pujades de temperatura sobtades i espectaculars. 


L'esclafit de Gandia va deixar dos ferits.
 

A les Illes Balears, les màximes més altes van arribar als 40 ºC a Petra i Sineu, i fins i tot als 41 ºC a Sa Pobla.


Divendres, onada continguda

Divendres vam repetir la màxima aproximada de 43 ºC a Artés, on vam tenir un registre exacte de 42,6 ºC. Gurb va repetir com a segona temperatura més alta a les estacions de la XEMA, amb 41,7 ºC, i Sant Romà d'Abella va ser la tercera, amb 41,6 ºC. Aquest és el mapa amb els registres més destacats.

Temperatura màxima de divendres (Meteocat / meteoclimatic / MeteodadesTV3)

Primers rècords de calor el dijous

Dijous va ser el primer dia en què vam superar la barrera del 40 ºC. Els valors més alts van arribar gairebé als 43 ºC. Amb més exactitud, les màximes més altes van arribar als 42,8 ºC a Artés i als 42,5 ºC a Gurb.

Temperatura màxima de dijous (Meteocat / meteoclimatic / MeteodadesTV3)


L'SMC va destacar dos rècords absoluts en les observacions de la XEMA, amb més de 10 anys de dades. Les màximes van tocar sostre a Alcanar (36 ºC) i a Canaletes (38,7 ºC).


A més, també es van registrar rècords de temperatures mínimes en 8 estacions de la XEMA, com es pot veure en aquesta piulada de l'SMC:

 

Una onada de calor inèdita?

Aquesta onada pot comparar-se amb la que vam viure el juny del 2019, un episodi de calor extrema entre el 25 i el 30 de juny, tot just iniciada l'estació d'estiu.

En aquella ocasió, la calorada va afectar Europa occidental i a casa nostra vam registrar 5 dies consecutius amb màximes de 40 ºC. A més, amb temperatures màximes que van pujar fins als 43,6 ºC a Artés i 43,8 ºC a Alcarràs. Són els valors més elevats a Catalunya en els darrers 30 anys, com a mínim.

Tal com va comunicar dissabte a la tarda l'SMC, la magnitud de l'onada de calor present no ha arribat a la del 2019, en què es van batre una setantena de rècords absoluts de calor.

 

Anar al contingut